Organismul uman urmareste un ritm zilnic relationat cu sanatatea, care se da peste cap in momentul modificarii orei. Trecerea la ora de iarna presupune o proba pentru ceasul nostru biologic. Expertii in cronobiologie, stiinta care studiaza legatura
Organismul uman urmareste un ritm zilnic relationat cu sanatatea, care se da peste cap in momentul modificarii orei. Trecerea la ora de iarna presupune o proba pentru ceasul nostru biologic. Expertii in cronobiologie, stiinta care studiaza legatura dintre timp si functiile organismului, asigura ca este o ocazie buna pentru a experimenta influenta pe care o are timpul in viata noastra. La majoritatea persoanelor, ceasul biologic tinde sa intarzie 30-60 de minute in fiecare zi. Cu alte cuvinte, in realitate, organismul nostru urmeaza cicluri de 25 de ore, chiar daca acestea nu se realizeaza, pentru ca ciclul lumina-intuneric ne obliga sa ne adaptam zilnic. Cu alte cuvinte, trecerea la ora de iarna , prin care primim cadou o ora in plus, nu este greu de suportat de organismul nostru, deoarece compenseaza tendinta naturala de intarziere a ceasului nostru cerebral. In schimb, trecerea la ora de vara, care ne face sa ne infruntam cu ziua de 23 de ore, merge in directia opusa tendintei caracteristice organismului nostru. Vara, aceasta modificare a orei are mai multe repercursiuni asupra vietii noastre. Specialistii spun ca, pe langa ceasul cerebral, care organiz eaza ciclul nostru de somn, exista si alte “ceasuri” in corpul nostru, cum ar fi ficatul, rinichii sau inima, care pot sa intarzie mai mult sincronizarea cu timpul.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.