De la inceputul anului si pana in prezent, la Departamentul de toxicologie al Spitalului de copii "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti au fost adusi 11 copii intoxicati cu medicamentul Dentocalmin. Doi dintre acesti copii au decedat, iar cei salvati
De la inceputul anului si pana in prezent, la Departamentul de toxicologie al Spitalului de copii "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti au fost adusi 11 copii intoxicati cu medicamentul Dentocalmin. Doi dintre acesti copii au decedat, iar cei salvati au probleme cu sistemul nervos.  


Dentocalmin este o solutie destinata tratamentului oral al durerilor dentare. Se aplica pe un tampon de vata si ajuta la atenuarea durerilor. Dar trebuie stiut ca in compozitia medicamentului sunt trei substante: lidocaina, mentol si fenol care, in asociere, formeaza un cocteil toxic. Motiv pentru care de la inceput dentistii spun ca medicamentul ar trebui sa se elibereze doar cu reteta.


Prof. dr Coriolan Ulmeanu, directorul Spitalului Clinic Central "Grigore Alexandrescu", seful Sectiei de Toxicologie, atrage atentia ca "Dentocalmin ar trebui sa aiba un capac cu un sistem special de inchidere a flaconului, astfel incat copilul sa nu-l poata deschide. De la inceputul anului, la Sectia de Toxicologie au fost adusi 11 copii otraviti cu Dentocalmin. Fie Dentocalmin a fost confundat cu un alt medicament, Vigantol picaturi de vitamina D3, fie Dentocalmin a fost lasat la indemana copiilor si ei l-au baut ca pe suc. Cert este ca deznodamantul e dramatic: din cei 11 copii, doi au murit, iar la cei care au supravietuit pot sa apara in timp afectari ale sistemului nervos central, respectiv retard, contracturi ale membrelor, convulsii", avertizeaza prof. dr Dumitru Oraseanu.


Profesorul Coriolan Ulmeanu povesteste cu tristete ca, de cum vine iarna, creste numarul copiilor intoxicati cu antigel de masina si cu monoxid de carbon. Foarte frecvente si foarte periculoase sunt intoxicatiile cu substantele folosite in gospodarie pentru spalat, frecat, lustruit. Multi copii sunt adusi la spital cu gastropatii hemoragice severe, cu consecinte grave.  


STATISTICI. Anual, in tara noastra se inregistreaza aproximativ 16.000 de cazuri de intoxicatii la copil. Dominante sunt intoxicatiile cu medicamente, produse menajere caustice, produse industriale - antigel, petrol, benzina, alcooli, produse fitosanitare de tipul carbamatilor, ciuperci etc. Potrivit statisticilor, in ultimii doi ani se inregistreaza o crestere a frecventei acestor tragedii. Frecventa cea mai mare a intoxicatiilor acute accidentale (78%) este consemnata la categoria de varsta 0-7 ani, dintre care peste 50% sunt cu medicamente si 19,2% cu soda caustica.  


Pentru prevenirea lor, profesorul Ulmeanu spune ca este necesara inasprirea legislatiei dupa modelul celei din tarile occidentale, unde parintii sunt aspru sanctionati pentru lipsa de supraveghere a copiilor si inconstienta de a lasa la indemana lor aceste otravuri. Si tot parintilor le revine obligatia de a suporta cheltuielile legate de tratamentul si spitalizarea victimei. De asemenea, considera ca producatorii ar trebui sa ia masuri de securizare deplina a medicamentelor si produselor menajere.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.