CE BEM, CE MÅNCÅM  
Cand spunem Musli ne gandim la un produs sanatos. Nu este vorba insa despre produsul analizat care contine grasimi hidrogenate care sunt foarte periculoase si aditivi alimentari din categoria celor nocivi.

Fulgi de cereale extrudate cu nuca de cocos Musli Cerbonara se gasesc in general in magazine la raionul de produse sanatoase. Numai ca citind eticheta, specialistul nostru, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune ca nu ar trebui sa se afle acolo. A ajuns la aceasta concluzie dupa ce a vazut ca in compozitia produsului intra: "fulgi de cereale extrudate (faina de orez, boabe de porumb, boabe de grau, zahar, pudra de cacao degresata, lapte praf degresat, sare), sirop de glucoza-fructoza, stafide 11%, fulgi de ovaz aplatizati, bucati de cocos 6%, grasimi vegetale hidrogenate, cocos razuit 4,5%, mere 3,6%, bucati de ciocolata 3,5% (zahar, masa de cacao, pudra de cacao degresata, unt de cacao), zahar maltodextrina, agent de umezire (sorbitol - E 420), colorant natural (caramel E150), aroma naturala, emulsificator (lecitina de soia E 322). Produsul contine dioxid de sulf (E220) si poate contine urme de alune, arahide si migdale." Ni se ofera si sugestii: in amestec cu lapte, produse lactate sau suc de fructe poate fi consumat imediat.Valorile nutritionale pentru de 100 grame de produs sunt urmatoarele: valoarea energetica 1818,6 kj(432,2 kcal), proteine 5,2 g, carbohidrati 70,0, grasimi 14,6 g.


ANALIZÃ…. Produs tipic cerealelor de mic dejun prelucrate fizic prin extrudare, proces in care amidonul este modificat in sensul transformarii sale in forme usor asimilabile, dar cu index glicemic ridicat, apropiindu-l de zaharurile cu absorbtie rapida. Acest amidon extrudat induce eliberarea unei cantitati mari de insulina agresand pancreasul. Mai mult, fulgilor de cereale extrudati li s-au adaugat zahar, sirop de glucoza fructoza, maltodextrina (toate cu index glicemic foarte ridicat), sporind incarcatura glicemica a produsului. De asemenea, produsul contine grasimi hidrogenate, extrem de periculoase pentru sanatate, sporind riscul de boli cardiovasculare. Fulgii mai contin si o sursa ascunsa de sare. Amestecului de cereale i s-au mai adaugat o serie de aditivi alimentari, printre care se remarca dioxidul de sulf, un conservant chimic desosebit de periculos si care poate declansa crize de astm, alergii, impiedicand totodata absorbtia unor vitamine din grupul B, absolut necesare pentru metabolizarea zaharurilor de aceste cereale.

Din punct de vedere al profilului nutritional, produsul este dezechilibrat avand un exces de zaharuri cu absorbtie rapida, stresante pentru pancreasul endocrin. De asemenea, are si o densitate calorica foarte mare - 432,2 kcal la 100 g produs. Aceste cereale contin surse de gluten si pot avea in compozitie alune, arahide si migdale.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat supraponderalilor, obezilor, suferinzilor de sindrom metabolic, femeilor gravide si care alapteaza, copiilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, hipertensivilor, asmaticilor, celor cu boli dermatologice. Cerealele vor fi consumate de diabetici doar cu avizul medicilor. Este interzis suferinzilor de celiachie din cauza continutului de gluten. De asemenea, nici alergicii la alune, arahide si migdale nu trebuie sa consume acest produs.