Urmatorul roman din Colectia „Literatura" este o carte minimalista, nominalizata la Booker Prize.

„O vara la tara" de J.L. Carr este o poveste inspirata de intimplari reale din viata scriitorului, despre un veteran care se angajeaza sa restaureze o biserica medievala dintr-un sat englez. Autorul si-a concentrat romanul, publicat pentru prima oara in 1980 si nominalizat la Booker Prize, asupra relatiei de prietenie dintre tinerii veterani Birkin si Moon, ravasiti de traume capatate in timpul razboiului, pe care incearca sa le rezolve confesindu-se unul altuia. De-a lungul acestor marturisiri, cititorul afla deopotriva sirul succeselor sociale si complexele de inferioritate ale celor doi. Tom Birkin, afectat si de un mariaj esuat, va locui pe parcursul unei veri in clopotnita bisericii la a carei restaurare lucreaza zilnic.

Titlul cartii a trezit, nu de putine ori, nedumerirea cititorilor: daca, in versiunea originala („A Month in the Country"), el ar sugera ca personajul petrece o luna in satul englez, de fapt, Birkin ramine acolo inca de la sfirsitul iernii, desi, intr-adevar, cea mai mare parte a actiunii se petrece pe parcursul lunilor de vara, de unde si versiunea romaneasca a acestui titlu.

Scotind din nou la iveala imaginea Apocalipsei in viziunea unui pictor anonim, Birkin intuieste ca autorul frescei a murit cazind de pe schele, peretele fiind continuat de un discipol mai putin talentat. Totodata, restauratorul traieste cu impresia ca, de fapt, salvarea unei imagini medievale pretioase este felul in care el isi redescopera bucuria de a trai.

Povestea, petrecuta in decoruri rurale, se imbogateste cu notatii despre caracterul diferitilor locuitori ai zonei, de la amanunte despre preot si tinara sa sotie si pina la o adolescenta pe patul de moarte. Si Birkin si Moon sint un soi de curiozitati in satul respectiv, astfel ca ambii sint vizitati zilnic de tinara precoce Kathy Ellerbeck si de o frumoasa femeie maritata, Alice Keatch. Birkin se indragosteste nebuneste de Alice, care il gaseste, la rindul sau, suficient de atragator incit sa i se ofere. Este un punct al romanului destul de tensionat, Birkin fiind nevoit sa aleaga intre cumpatare si pasiunea care ar risca sa atraga minia sotului incornorat. Actiunea romanului evolueaza lent, intr-o maniera „clasica", pentru ca autorul este preocupat mai degraba sa inregistreze detaliile marunte ale vietii rustice.

Carr urmareste ca aceia care ii citesc cartea sa inteleaga faptul ca universul uman este facut din aspecte concrete, vii, mai pretioase decit evenimentele traumatice derulate pe parcursul razboaielor. Revenind la aceasta viata a detaliilor, personajul se reumanizeaza si isi vindeca traumele.