Metropola - din frumusetile Canadei a€¢ Fotografii de Alex Botusan
Toamna la Montreal aproape ca s-a transformat intr-un fenomen. La tot pasul poti lesne zari copacii "invadati" de culoarea rosie. Frunzele de artar par ca s-au cop
Metropola - din frumusetile Canadei a€¢ Fotografii de Alex Botusan
Toamna la Montreal aproape ca s-a transformat intr-un fenomen. La tot pasul poti lesne zari copacii "invadati" de culoarea rosie. Frunzele de artar par ca s-au copt. Ca si cum s-ar gandi la iarna grea care se apropie, natura inca isi rasfata "spectatorii", oferind imagini rupte parca dintr-o pictura. La Montreal, in fiecare dimineata, in parcuri, departe de agitatia orasului, oamenii ies pentru a lua o "gura" de aer proaspat. Metropola. Montreal este al doilea oras ca importanta din Canada si cel mai mare din provincia Quebec. Metropola este construita pe o insula cu lungimea de 50 de kilometri, care se afla la confluenta fluviilor Ottawa si Sf. Laurentiu. Orasul este dominat in mijlocul sau de colina numita Mont Royal (Muntele Regal), care a si dat numele localitatii. In "orasul- insula", dupa cum este numit Montrealul, cartierele au specific propriu: "Cartierul latin", asemanator celui din Franta; cartierul "Mont-Royal", "dedicat" artistilor; cartierul chinezesc; cartierul dedicat minoritatilor sexuale. Cetatea SfinTilor. Supranumit si "Cetatea sfintilor", Montreal este faimos pentru frumoasele sale biserici: patru romano-catolice: Catedrala Marie-Reine-du-Monde, Bazilica Notre-Dame, Biserica Saint Patrick si Oratoriul (Oratoire Saint-Joseph). ramona.draghici@jurnalul.ro Orasul "colectionar" de muzee Montreal este un mare centru cultural al Canadei si al Regiunii Quebec. Orasul dispune de un Muzeu al Artelor Frumoase, un Muzeu de Arta Contemporana, diferite muzee de istorie (cum este McCord si Pointe-à-Callière), de artizanat sau muzee specializate. Complexul din Place des Artes adaposteste Muzeul de Arta Contemporana, cateva teatre, Opera din Montreal si sediul Orchestrei Simfonice. Complexul Olimpic din estul orasului include un modern muzeu ecologic (Biodome), un insectar si a doua cea mai mare gradina botanica din lume. Potrivit Wikipedia, la Montreal invata multi studenti nord-americani, datorita celor patru universitati urbane: Universitatea din Montreal si Universitatea Québec din Montreal (francofone), Universitatea Concordia si Universitatea McGill (anglofone). In 1976, orasul a gazduit Jocurile Olimpice. Stadionul Olimpic are cel mai inalt turn inclinat din lume si a fost sediul echipei de baseball Expos din Montreal.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.