Desi democratii nu si-o doresc, PD si PLD ar putea fuziona dupa alegerile pentru Parlamentul European in urma presiunilor facute de seful statului.

Vicepresedintele PD Cezar Preda Reclamatiile peledistilor au functionat. Traian Basescu le-a cerut democratilor sa se uneasca cu liberal democratii, iar democratii sint pe cale sa accepte. Insa nu alianta, asa cum vor cei de la PLD, ci fuziune. "Nu acceptam altceva decit o fuziune, pe care o vom face dupa alegerile pentru Parlamentul European", ne-au declarat vineri surse din conducerea PD. Democratii nu sint insa deloc incintati de faptul ca seful statului le-a impus unirea cu peledistii. Multi membri ai conducerii sustineau ca nici nu stiu despre o astfel de hotarire. "Daca a decis sefuí, atunci probabil ca o sa o facem", spuneau citiva lideri democrati. Miercuri seara, Traian Basescu a participat la ziua de nastere a liderului PLD, Theodor Stolojan, la Casa Capsa. Subiectul principal al discutiei cu liderii PLD prezenti a fost unirea PD cu PLD. Potrivit unor surse participante la discutii, liderii PLD i s-au plins lui Basescu ca democratii au blocat negocierile cu privire la constituirea Uniunii Populare, numele aliantei sub care trebuiau sa se uneasca cele doua partide. Seful statului i-a asigurat acolo pe liderii PLD ca va convinge triada conducatoare a PD (Boc-Blaga-Videanu) sa accepte unirea.

Tot acolo, Basescu si Stolojan au discutat si despre motiunea de cenzura pe tema coruptiei pe care PLD intentioneaza sa o depuna inainte de alegerile pentru Parlamentul European. Potrivit surselor, Traian Basescu s-a declarat de acord. Drept urmare, vicepresedintele PLD Gabriel Sandu a anuntat ca motiunea va fi depusa pe 21 noiembrie, cu patru zile inainte de alegeri. "Speram ca in cel mult doua saptamini sa stringem si cele 77 de semnaturi de la PD, iar asta inseamna ca vom avea cu totul 103 semnaturi. Mai avem alte doua saptamini pentru a discuta direct cu colegii nostri parlamentari, sa le prezentam fiecaruia motiunea si speram sa obtinem cel putin 15 semnaturi de la alti parlamentari", a explicat Sandu calendarul depunerii motiunii.

Asta in ciuda faptului ca democratii, prin intermediul liderului PD, Emil Boc, au anuntat inca de acum doua saptamini ca nu considera oportuna initierea motiunii inainte de alegerile europarlamentare. Acum par mai mult fortati sa o faca si nu se arata prea dornici sa contribuie la demersul colegilor din PLD. "PD nu a fixat nici un grafic cu PLD in legatura cu motiunea de cenzura. PLD va avea semnaturile PD atunci cind le va dori. Am avut in urma cu doua saptamini o intilnire cu colegii de la PLD si le-am recomandat sa depuna motiunea dupa 25 noiembrie pentru a nu aglomera calendarul alegerilor. Este insa problema dinsilor cind vor depune motiunea", ne-a declarat vicepresedintele PD Cezar Preda (foto).