Tinta
De obicei, tinta este presedintele SUA, devenit in ultimele decenii cel mai puternic om al planetei. Uneori, atentatele asupra lui chiar au sorti de izbanda. Insa in romanul lui Lee Child, Sa nu gresesti, cel vizat prin luneta unei p
Tinta
De obicei, tinta este presedintele SUA, devenit in ultimele decenii cel mai puternic om al planetei. Uneori, atentatele asupra lui chiar au sorti de izbanda. Insa in romanul lui Lee Child, Sa nu gresesti, cel vizat prin luneta unei pusti este vicepresedintele, personajul de rezerva in Administratia americana, cel care iese brusc din conul de umbra doar in conditii deosebite, asa cum s-a intamplat cu Johnson dupa asasinarea lui Kennedy. Dar nu va speriati - in cartea despre care discutam este vorba doar despre o testare a modului in care serviciile secrete reactioneaza in imprejurari de maxima urgenta. Un proiect dificil si ambitios. Iar cel care trebuie sa-l puna in aplicare este Jack Reacher, cunoscut cititorilor romani din Capcana Margrave. "Un barbat care traieste dupa propriile lui reguli morale." Un solitar. Inflexibil si excelent antrenat pentru operatiuni desfasurate sub pecetea tainei. Invitat in intimitatea selecta a celor din anturajul Casei Albe, el descopera cu stupoare itele unui complot diabolic. Ceea ce se anunta ca o simpla verificare a vigilentei si eficientei celor insarcinati cu paza unui inalt demnitar devine o ancheta desfasurata cu febrilitate in scopul demascarii unor asasini reali, care ameninta si ucid fara mila. Joaca se transforma intr-un joc periculos. Personajele din lumea virtuala a unui scenariu de pe calculator capata carne si oase. Iar suspiciunile ii macina pe toti cei implicati in aflarea adevarului. Desigur, pana la urma, cazul este rezolvat. Dar curge mult sange si unii dintre eroi sunt siliti sa se confrunte cu fantome ale trecutului lor. Fiindca, uneori, ceea ce se petrece azi isi are explicatia in ziua de ieri. "Child foloseste putine cuvinte, dar le alege cu grija. Actiunea este violenta, dar bine calculata", se afirma in The New York Times Book Review. As mai remarca si raceala relatarii, si stiinta autorului de a imprima actiunii o tensiune uneori greu de suportat. Naratiunea este de o simplitate dezarmanta. Dar nu e o capodopera. In The Boston Globe cineva a catalogat Sa nu gresesti drept "Cel mai bun roman de suspans pe care l-am citit in ultimii ani". Probabil ca respectivul comentator n-a citit prea mult in ultima vreme... P.S. Din numarul viitor, tot in Jurnalul de duminica, ne vom intalni pe o scena mai vasta - Scena crimei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.