La numai o zi dupa ce Romania a fost mentionata de presedintele SUA, George W. Bush, drept unul din statele aflate in tinta Iranului, competitorul rus al Americii, Vladimir Putin, a mentionat tara noastra pe lista tarilor europene care se confrunta c
La numai o zi dupa ce Romania a fost mentionata de presedintele SUA, George W. Bush, drept unul din statele aflate in tinta Iranului, competitorul rus al Americii, Vladimir Putin, a mentionat tara noastra pe lista tarilor europene care se confrunta cu provocari de natura separatista. Reiterand pozitia Moscovei in cazul Kosovo, liderul rus le-a sugerat omologilor europeni o abordare mai flexibila, in spiritul dreptului international, facand trimitere la problema basca din Spania, respectiv la cea flamanda din Belgia si, nu in ultimul rand, la "potentiala problema" a maghiarilor si bulgarilor din Romania. Practic, Putin a facut o aluzie directa la posibilitatea fragmentarii Romaniei prin eventualele revendicari ale Transilvaniei si Dobrogei. Remarcile liderului de la Kremlin s-au produs in contextul participarii sale la cel de-al 20-lea summit UE-Rusia, ce a debutat, ieri, in Portugalia, la Mafra.
"Priviti ce se intampla in Europa! Nu va sunt de ajuns problemele din Spania? Nu sunt suficiente problemele care pot sa apara in Romania, putine sunt problemele cu care se confrunta la ora actuala Belgia?", a intrebat retoric liderul de la Kremlin, avertizand ca o eventuala recunoastere a independentei Kosovo impotriva vointei Serbiei ar putea constitui "scanteia" care sa alimenteze si alte miscari de secesiune si in alte zone de pe Continent. Interventia lui Putin a fost urmata de explicatii din partea anturajului sau, unul dintre membrii delegatiei ruse la summit-ul de la Mafra precizand, pentru Novai Reghion, ca, in cazul Spaniei, liderul de la Kremlin a facut aluzie la separatismul basc, iar in cazul Romaniei, la ungurii din Transilvania si la minoritatea bulgara.
Cine sunt "Nebunii cu sabia in mana"?
Putin nu a ezitat sa se refere, totodata, si la dosarul nuclear iranian, taxandu-si omologii pentru atitudinea adoptata in acest caz. "De ce sa agravam o situatie si sa o aducem intr-un punct mort recurgand la amenintarea cu sanctiuni sau cu o interventie militara? Nu cred ca a alerga de colo-colo ca un nebun cu o sabie in mana este cea mai potrivita metoda de a rezolva o astfel de problema", a declarat, joi, Putin, la doar cateva ore dupa ce SUA au anuntat ca au impus noi sanctiuni in cazul Iranului, vizand unitatea de elita a Gardienilor Revolutiei, Al Qods. "Nu cu mult timp in urma parea imposibila rezolvarea dosarului nuclear nord-coreean, care insa s-a solutionat in cele din urma pe cale pasnica", a adaugat liderul moscovit. Criticile presedintelui rus nu s-au oprit insa aici, liderul de la Moscova reluandu-si ofensiva la adresa omologilor europeni chiar in deschiderea summit-ului UE-Rusia, organizat ieri la Mafra. Astfel, Vladimir Putin a respins cu fermitate planul Uniunii Europene de a limita investitiile straine in infrastructura de distributie a energiei, sustinand ca investitiile europene in tara sa sunt cu mult mai mari decat cele facute de Rusia in Europa. (A.M.L.)
Antecedentele Kosovo
Un Kosovo independent ar putea reprezenta un precedent pentru conflictele inghetate din spatiul ex-sovietic, aprecia in februarie 2006 presedintele rus Vladimir Putin, cu ocazia intrevederii anuale cu presa.
In conditiile in care statutul provinciei Kosovo se regaseste printre prioritatile agendei SUA-UE, acordarea indepedentei ar putea tulbura apele
in Abhazia si Osetia de Sud, regiuni independente de facto fata de Georgia inca din 1990. Desi presedintele Putin nu a pronuntat cuvantul "Transnistria" in discursul sau, regiunea separatista din Republica Moldova a fost inclusa de analistii rusi in cercul conflictelor inghetate a caror soarta Moscova incearca sa o lege de reglementarea problemei Kosovo. "In cazul in care cineva ar considera acordarea independentei depline pentru Kosovo, atunci de ce ar trebui sa refuzam aceasta abhazilor sau osetinilor?", a debutat retoric presedintele rus. "Nu vreau sa spun ca Rusia va recunoaste imediat Abhazia sau Osetia de Sud, insa precedente de acest gen exista", a explicat Putin, pledand pentru o aplicare uniforma a principiilor de solutionare a conflictelor. Reglementarea statutului provinciei Kosovo "reprezinta un subiect de o importanta deosebita pentru noi, nu numai in termenii respectarii principiilor de drept international, ci si in ceea ce priveste interesele de ordin practic din teritoriile post-sovietice", declara Putin in cadrul unei reuniuni cu membrii Executivului de la Moscova. Pe de alta parte, aderarea Romaniei la UE a iritat in mod vizibil Moscova: in noiembrie 2006 Serghei Lavrov a reprosat Bruxelles-ului faptul ca Rusia nu a fost consultata cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la blocul comunitar. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.