Sportul romanesc este in doliu n Ieri dimineata, la ora 7.20, unul dintre cei mai iubiti sportivi romani ai tuturor timpurilor, Nicolae Dobrin, a murit la Spitalul Judetean Pitesti, din cauza unui cancer pulmonar

Sute de oameni s-au stra
Sportul romanesc este in doliu n Ieri dimineata, la ora 7.20, unul dintre cei mai iubiti sportivi romani ai tuturor timpurilor, Nicolae Dobrin, a murit la Spitalul Judetean Pitesti, din cauza unui cancer pulmonar

Sute de oameni s-au strans in curtea institutiei imediat dupa ce au aflat trista veste

Sotia „printului“ din Trivale, Gica, a spus: „El este multumit acolo unde se afla acum“

Luni, la ora 11.00, va incepe ceremonia de inmormantare, la Cimitirul Sfantul Gheorghe, aflat in vecinatatea stadionului care de patru ani ii poarta numele

Primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, a solicitat presedintelui Basescu sa decreteze luni zi de doliu national

Presedintia Romaniei l-a decorat cu Ordinul National „Serviciul Credincios“ in grad de Cavaler

FRF a hotarat ca inaintea tuturor meciurilor, indiferent de divizie, sa se pastreze cate un minut de reculegere

Presa internationala a acordat spatii ample disparitiei marelui fotbalist roman.

O veste socanta a indoliat fotbalul romanesc. Fostul international Nicolae Dobrin a decedat ieri dimineata la ora 7.20, la Spitalul Judetean Pitesti. Un cancer pulmonar l-a rapus pe cel mai mare fotbalist roman. Corpul neinsufletit al fostului fotbalist Nicolae Dobrin a fost transportat, dupa putin timp, la morga institutiei. Autoritatile locale au decis sa-i acorde un loc de veci lui Dobrin la cimitirul „Sfantul Gheorghe“, aflat in apropierea stadionului din Trivale.

Inmormåntarea va avea loc luni la prånz
Dupa formalitatile de rigoare, corpul neinsufletit al lui Nicolae Dobrin a fost depus, ieri dupa-amiaza, la capela Cimitirului „Sfantul Gheorghe“, unde cei care l-au cunoscut si iubit, suporteri ai lui FC Arges si ai echipei nationale de fotbal, i-au adus un ultim omagiu. In cursul serii, sicriul a fost mutat la loja oficiala a stadionului din Pitesti, care de patru ani ii poarta numele. Sotia fostului fotbalist, Gica, s-a intalnit cu primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, si s-a declarat de acord cu propunerea acestuia ca administratia locala sa suporte toate cheltuielile de inmormantare a fostului international. „Ne simtim onorati ca noi, administratia locala, sa putem suporta cheltuielile de inmormantare. Este doar un gest minor fata de ceea ce a facut Dobrin pentru Pitesti“, a declarat Tudor Pendiuc.

Edilul argesean a spus ca luni dimineata corpul neinsufletit al fostului international va fi asezat pe catafalc in mijlocul terenului de fotbal din Pitesti, acest ceremonial fiind decis de autoritatile locale impreuna cu familia lui Nicolae Dobrin. Autoritatile locale au luat aceasta decizie pentru ca oamenii care l-au cunoscut si iubit pe Dobrin sa-si poata lua ramas bun de la fostul fotbalist chiar in locul pe care acesta l-a iubit cel mai mult, terenul de fotbal. Nicolae Dobrin a devenit cetatean de onoare al municipiului Pitesti in 1995. Dupa cum se stie, Gicu Dobrin suferea de mai mult timp de o boala incurabila, iar marti dimineata a fost transportat de urgenta la spital, fiind internat la terapie intensiva, din cauza ca nu mai raspundea la un tratament cu anticoagulante. Joi, medicii de la Spitalul Judetean Arges afirmau ca fostul mare jucator a fost stabilizat si se afla in afara oricarui pericol, dar ulterior au recunoscut ca declaratiile au fost doar pentru a-l proteja.

Sute de fani s-au stråns in curtea spitalului
Vestea mortii lui Dobrin s-a raspandit repede in Pitesti. Sute de oameni, barbati, femei si copii, s-au strans, ieri, in jurul pranzului, in curtea Spitalului Judetean de urgenta Pitesti, asteptand ca de la morga sa fie scos sicriul in care va odihni pe vecie Nicolae Dobrin. De asemenea, si componentii formatiei FC Arges au venit la morga pentru a aprinde o lumanare. Multi dintre acestia purtau insemnele echipei alb-violete, sepci sau fulare. Cateva femei trecute de prima tinerete au plans amarnic, chiar daca, spuneau ele, nu il stiau pe Gascan decat de la televizor. Cu cateva minute inainte ca sicriul sa fie scos afara, multimea a inceput sa aplaude si sa-l aclame pe Gicu Dobrin.

Jucatorii echiepi FC Arges vor purta tricouri cu chipul lui
Componentii echipei FC Arges, formatie a carei istorie se confunda cu numele lui Dobrin, vor purta, astazi, la meciul de la Alba Iulia, pe sub echipamentul de joc, tricouri cu chipul fostului fotbalist, iar pe brat vor avea esarfe alb-violete cu negru pe margine. Antrenorul formatiei pitestene, Ionut Badea, a declarat ca toate victoriile care vor fi obtinute in actuala editie de campionat vor fi dedicate memoriei celui mai mare fotbalist al lui FC Arges, la fel si o eventuala promovare in Liga 1. Cu o seara inainte sa moara, Dobrin chiar a comentat evolutia formatiei sale de suflet din meciul cu Jiul Petrosani, spunand ca spera ca acestia sa revina cat mai repede pe prima scena.

Plecat in legenda
Plecat devreme dintre oameni, Nicolae Dobrin a intrat direct in legenda. Povestile despre cariera acestuia vor circula mai intens de acum inainte. Nascut prea devreme, cum au spus actualii conducatorii ai fotbalului romanesc, Printul din Trivale nu a reusit sa aiba faima internationala la care talentul sau imens ii permitea sa aspire.

Cariera unui mare fotbalist
Nascut pe 26 august 1947, Nicolae Dobrin a fost cel mai important jucator din istoria clubului FC Arges si unul dintre cele mai mari talente ale fotbalului romanesc. Posesor al unor calitati tehnice de exceptie, Dobrin a debutat in prima divizie la varsta de doar 14 ani si 10 luni in meciul Stiinta Cluj - Dinamo Pitesti (scor 5-1). Din 1959 pana la finalul carierei, in 1983, a evoluat numai la FC Arges, cu exceptia a doua sezoane (1980-1981 si 1981-1982) cand a jucat la CS Targoviste. Palmaresul personal al celui poreclit „Gascanul“ include doua titluri de campion cu FC Arges (1972 si 1979) si trei titluri de cel mai bun fotbalist al anului (1966, 1967 si 1971).

La echipa nationala a debutat la 18 ani, la 1 iunie 1966, in-tr-o partida cu Germania, disputata in localitatea Ludwig Shafen, meci pierdut de prima reprezentativa cu scorul de 0-1. In prima reprezentativa nationala a evoluat de 48 de ori, purtand de doua ori banderola de capitan. Dobrin a fost component al lotului primei reprezentative care a participat la Cupa Mondiala din Mexic 1970 si al echipei care s-a calificat in sferturile de finala ale CE 1972. Pe lista performantelor sale se inscriu 409 prezente in prima divizie, 111 goluri marcate in campionatul intern si alte sase goluri inscrise pentru echipa nationala. A fost selectionat in echipa lumii la 14 decembrie 1972, intr-un meci organizat cu ocazia retragerii spaniolului Gento. Nicolae Dobrin a pregatit formatia FC Arges din postura de antrenor principal din data de 1 octombrie 1998 pana pe 3 mai 1999, cand si-a anuntat demisia. El a mai indeplinit diverse functii in cadrul clubului pitestean. Maestru emerit al sportului si profesor de educatie fizica, Nicolae Dobrin s-a ocupat in ultima perioada de scoala de fotbal din Pitesti care ii poarta numele.

Ioan Chirila: 'Un crai de Curte Veche>>
Marele ziarist sportiv Ioan Chirila l-a descris, in urma cu mai bine de doua decenii, cum nu se poate mai plastic pe idolul Pitestiului. “Dobrin are o nonsalanta care farmeca. Daca vreti, el este un crai de Curte Veche care se decide sa coboare de pe un ring de rock, pentru a aduce in memorie valsul, fracul si crinolina...Acest crai descins pe un ring de rock este si un gentleman al gazonului. El nu stie (sau nu intelege) sa loveasca. El nu stie sa-si franga linia printr-un efort inestetic. El nu stie sa arunce o minge in tribune. El nu accepta, din pudoare, gandul ca spectatorii l-ar vedea schimonosit de durere, cu glezna intre maini”.

Dan Dobrin: 'Locul lui e acolo, långa stadion>>
Ceremonia de inmormantare va incepe, luni, la ora 11.00, la cimitirul „Sfantul Gheorghe” din Pitesti, asezamant situat la cateva sute de metri de stadionul unde Printul din Trivale a vrajit, ani la rand, microbistii cu fentele sale de poveste. Familia lui Dobrin a confirmat alegerea pentru cimitirul „Sfantul Gheorghe”. „Locul de veci al tatalui meu e acolo, langa stadionul care a fost a doua lui casa”, a declarat fiul marelui fotbalist, Dan Dobrin.

Decorat cu Ordinul National 'Serviciul Credincios>> in grad de cavaler
Presedintele Traian Basescu l-a decorat, ieri, post-mortem, pe Nicolae Dobrin, cu Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de Cavaler, in semn de inalta apreciere si admiratie pentru exceptionala sa cariera de fotbalist.

„Presedintele Romaniei a primit cu adanca tristete vestea incetarii din viata a lui Nicolae Dobrin, o legenda a sportului rege, care a incantat generatii intregi de romani prin talentul sau desavarsit“, se arata intr-un comunicat al Presedintiei.

La randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca regreta decesul fostului fotbalist Nicolae Dobrin si isi aminteste de acesta ca de un mare jucator, pe care l-a urmarit personal la stadionul din Pitesti, in tinerete, intr-o partida disputata intre FC Arges si Dinamo Bucuresti. „Imi amintesc ca in tinerete, dupa terminarea facultatii, am fost repartizat in judetul Arges si am urmarit o partida de fotbal intre echipa lui Dobrin si Dinamo. Era un mare fotbalist si tin minte ca nu s-a lasat pana nu i-a furisat mingea printre picioare lui Cornel Dinu, fundasul lui Dinamo si colegul sau de la nationala“, si-a amintit Tariceanu.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ieri ca decesul „Gascanului” reprezinta o pierdere pentru Romania si pentru fotbalul romanesc, el caracterizandu-l drept un om extraordinar si cel mai bun jucator roman. „L-am cunoscut indeaproape pe Dobrin, chiar acum doua saptamani am avut o discutie cu sotia lui in legatura cu problemele de sanatate, dar asa cum s-a vazut medicii nu au mai putut sa faca nimic, boala era foarte avansata“, a relatat Vacaroiu. Presedintele Senatului, care este senator de Arges, a evocat personalitatea lui Dobrin. „Pot sa va spun ca a fost un om extraordinar, cel mai mare jucator roman. Cu toate realizarile lui, cea care ne-a ramas in memorie este reusita din meciul cu Dinamo, la Bucuresti, cand el singur a invins pe Dinamo cu 3-2 si a adus titlul de campioana la Pitesti“, a spus Vacaroiu.

Cele doua mari neimpliniri ale 'Gascanului>>
Cariera lui Dobrin, una boema, plina de reusite, are si doua episoade care i-au provocat acestuia regrete imense. Prima neimplinire este legata de Campionatul Mondial din 1970, desfasurat in Mexic, iar a doua - de transferul ratat la Real Madrid.

Dupa ce a reusit cateva meciuri senzationale in preliminarii, Dobrin era vazut ca marea vedeta a Romaniei la Mondialele din Mexic. Din motive partial invaluite in mister, “Gascanul” nu a prins nici un minut la CM, antrenorul echipei nationale, Angelo Niculescu, fiind de neclintit in decizia sa. Un conflict cu “grupul Dinamo”, condus de Mircea Lucescu si Cornel Dinu, l-a scos pe liderul lui FC Arges din primul “11” la turneul final. S-a vorbit de o partida de poker, in care Dobrin l-a “curatat” pe dinamovistul Radu Nunweiller sau de prea multe nopti petrecute din plin la Guadalajara.

Colegii de echipa au fiecare cate o explicatie pentru ce s-a intamplat atunci in Mexic.
Cert este un singur lucru: unul dintre cei mai mari fotbalisti romani nu a prins nici un minut la un campionat mondial, desi ar fi avut sansa sa o faca. Si acest lucru a contribuit la cresterea legendei lui Dobrin, vazut la vremea respectiva ca un om care stie sa treaca peste orice greutate si nedreptate cu zambetul pe buze.

Si pe marginea transferului la Real Madrid s-a vorbit enorm. Celebrul Santiago Bernabeu l-a vazut pe Dobrin la o “dubla” FC Arges - Real Madrid (desfasurata in toamna anului 1972, in Cupa Campionilor Europeni) si a insistat enorm pentru achizitionarea romanului. De asemenea, fotbalistul lui FC Arges reusise o partida de exceptie si la meciul de retragere al lui Gento, driblingurile sale fiind aplaudate in picioare de public.

Spaniolii au propus sume impresionante pentru aceea vreme, peste un milion de dolari, dar regimul comunist s-a opus transferului. Astfel, Gicu Dobrin a ramas sa incante Trivalea.

Operatia lui Dobrin: succes sau greseala?
Operatia la care a fost supus Nicolae Dobrin, la inceputul lunii aprilie, la Spitalul Militar Central din Capitala, a fost catalogata de medicii curanti ca fiind „un mare succes”. De altfel, insusi chirurgul care i-a extirpat Printului din Trivale o portiune dintr-un plaman, dr. Constantin Grozavu, a declarat pentru agentia de stiri Amos News ca „operatia a fost un mare, mare succes chirurgical. Dobrin este foarte bine acum si e foarte multumit. Operatia a iesit perfect tehnic”. Un succes pe care, afirma el, „tagma medicala chirugicala l-a perceput prost, din nenorocire”.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.