La muzeu - la ceas de toamna, oamenii petrec   Ansamblul "Cohalmul" a adus sambata la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" din Bucuresti obiceiuri nuptiale vechi de peste 60 de ani din orasul Rupea, judetul Brasov.   In muzeele
La muzeu - la ceas de toamna, oamenii petrec   Ansamblul "Cohalmul" a adus sambata la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" din Bucuresti obiceiuri nuptiale vechi de peste 60 de ani din orasul Rupea, judetul Brasov.   In muzeele etnografice se pastreaza obiecte care depun marturie despre viata de altadata a oamenilor. Ieri, Muzeul Satului i-a ademenit pe vizitatori cu un alt soi de exponata: o nunta dintr-un loc aflat in mijlocul tarii, asa cum se facea acum 60-70 de ani. Evenimentul a fost organizat in colaborare cu Fundatia pentru Dezvoltarea Romaniei. Barbatii si femeile din Ansamblul "Cohalmul" si-au scos haineturile de la naftalina, si-au acordat instrumentele si si-au dres vocile, apoi au purces sa le arate bucurestenilor care au umplut aleile muzeului cum se petrecea altadata la Rupea. Pe scena, si-au lasat admirate iile albe, palariile negre, drese cu muscate abia rupte, basmalele rosii, gateli nascute din simbioza culturii populare romanesti cu cea a sasilor. Stegarul a scuturat steagul cat sa sune clopotelul din varf si sa alunge astfel duhurile rele, iar alaiul, acompaniat de lautari, a pornit spre casa nasilor, apoi spre cea a mirelui.  
La casa miresei a fost spectacolul cel mai amuzant: nuntasii le-au cerut parintilor miresei sa le dea floarea pe care au crescut-o in gradina lor. Mai intai le-a fost oferita o femeie batrana, pe care nuntasii au huiduit-o simbolic, spunand ca nu aceasta-i fata care li s-a promis. Dupa ce adevarata mireasa a aparut, purtand pe cap o cununa impodobita cu pene de paun, a inceput strigarea zestrei. Femeile care prezentau averea fetei au avertizat audienta: "N-am facut ca altele/ Sa-mprumutam hainele", pentru ca mireasa e "Mestera la cusatura/ Si la vorbele din gura".    AMINTIRI. Dupa ce nuntasii au dus zestrea la casa soacrei, s-au pus pe dans, intai molcom, apoi din ce in ce mai repede. Nu destul de repede pentru familia Dan si Isabela Voicu din Bucuresti, care ne-au marturisit: "La noi la nunta, in a€™64, erau melodii saltarete, ieseai transpirat de-acolo. Dar tot asa a fost, cu lautari, cu obiceiuri. Ne place foarte mult ce am vazut astazi, am venit tocmai din Balta Alba". Nunti asa ca aceasta de la Muzeul Satului nu se mai tin nici la Rupea. Ne-a certificat-o Vasile Borcoman, 80 de ani, invatator si membru vechi al Ansamblului "Cohalmul": "Facem nunta asta din cand in cand, ca sa nu uite lumea cum a fost, sa vada oamenii cat de frumoase sunt costumele cusute de bunicile si strabunicile noastre. Acum nuntile se fac la localuri si nimeni nu mai poarta strai popular".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.