Guvernatorul spera ca excedentul bugetar de acum sa nu devina deficit la sfirsitul anului, asa cum s-a intimplat in anii trecuti

Politica fiscala trebuie sa sustina in continuare procesul de dezinflatie, iar cheltuielile bugetare trebuie oprite, chiar daca este o perioada foarte proasta pentru Guvern, inainte de alegeri, a declarat, joi seara, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. "Timingul este foarte prost pentru Guvern, chiar in perioada electorala sa le spunem «Opriti cheltuielile!»", a afirmat Isarescu, citat de MEDIAFAX. Oficialul bancii centrale a aratat ca aproape de finele lunii octombrie bugetul consolidat inregistreaza inca excedent si ca spera ca Executivul sa nu efectueze cheltuieli masive in ultimele doua luni ale anului, asa cum s-a procedat in executiile bugetare precedente. "Nu sintem in situatia in care sa risipim bani daca vrem sa conducem economia romaneasca intr-o maniera sustenabila", a spus Isarescu. Aceasta declaratie vine dupa un alt avertisment al lui Isarescu, lansat acum putin timp. Guvernatorul a spus atunci ca Guvernul nu ar trebui sa continue politica de relaxare fiscala.

Isarescu crede ca politica fiscala ar trebui sa isi asume rolul de a sustine mai puternic in perioada urmatoare procesul de dezinflatie, dar si reducerea deficitului de cont curent, estimat la 13% din PIB. "In momentul actual, Romania trebuie sa fie constienta ca nu mai poate accepta o crestere a deficitului de cont curent", a mentionat guvernatorul. El a aratat ca scaderea gradului de acoperire a deficitului de cont curent prin investitii straine directe era previzibila si a fost anticipata de banca centrala. "O buna parte din investitii au reprezentat plasamente in piata imobiliara si dezvoltarea retelelor comerciale moderne", a mai spus Mugur Isarescu.

I-e teama de un leu puternic Guvernatorul a mai spus ca intarirea politicii monetare cu efect intr-o noua apreciere a leului ar putea fi chiar daunatoare procesului de dezinflatie daca la un moment dat va avea loc o corectie. "Intrebarea are un mare substrat, daca ne mai putem permite sa apasam pe pedala politicii monetare, iar prin cresterea dobinzii sa atragem noi capitaluri pe termen scurt? Aprecierea leului poate crea chiar o problema pentru inflatie", a afirmat Isarescu. Oficialul bancii centrale a aratat ca majoritatea statelor emergente au inregistrat oscilatii ample in sus si in jos ale cursului de schimb si este putin probabil ca o apreciere putermica a leului sa nu comporte si o corectie pe masura.