Circa 150 de protestatari de extrema-dreapta s-au adunat ieri la pranz in piata Ferenciek din Budapesta, dupa ce, in cursul diminetii, incercasera sa blocheze traficul pe podul Elisabeta. Manifestantii au arborat drapele in culorile rosu si alb, aso
Circa 150 de protestatari de extrema-dreapta s-au adunat ieri la pranz in piata Ferenciek din Budapesta, dupa ce, in cursul diminetii, incercasera sa blocheze traficul pe podul Elisabeta. Manifestantii au arborat drapele in culorile rosu si alb, asociate cu regimul nazist din perioada celui de-al doilea Razboi Mondial. Extremistii de dreapta, care solicita indepartarea Cabinetului Gyurcsany, fac parte din aceeasi grupare gasita responsabila pentru tulburarile civice, extrem de violente, soldate cu ciocniri intre protestatari si politie, petrecute la inceputul saptamanii pe strazile capitalei ungare, cu o zi inainte de comemorarea a 51 de ani de la revolutia maghiara din 1956. Principalul partid de opozitie de la Budapesta, Fidesz - pe care premierul Gyurcsany il considera responsabil pentru alimentarea furiei opiniei publice, intrucat nu a condamnat violentele manifestantilor de extrema dreapta - s-a distantat insa de manifestatia de ieri dimineata. Fidesz incearca sa se apere, dupa ce a fost acuzat ca ar avea legaturi cu Garda Maghiara, organizatie paramilitara arondata Partidului Jobbik, de extrema dreapta si care, la finele saptamanii trecute, a primit in randul sau 600 de noi membri. Garda Maghiara, infiintata in luna august a acestui an, este considerata o continuatoare a nazismului, folosind uniforme negre si steaguri in culorile rosu si alb, specifice regimului nazist din Ungaria celui de-al doilea Razboi Mondial. Liderul Garzii Maghiare, Gabor Vorona, a invocat chiar ideea unui razboi cu Romania si Slovacia, unde traiesc minoritati maghiare. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.