Seria protestelor anti-guvernamentale pornita la inceputul saptamanii continua in capitala Ungariei. Circa 300 de demonstranti anti-Gyurcsany au blocat, vineri dimineata podul Erzsebet, principala artera care face legatura intre Buda si Pesta, cele doua parti ale capitalei maghiare. Circulatia a fost fluidizata de abia in jurul orei 11. Lant uman pe podul Elisabeta

In jurul orei 8, manifestantii au intrat pe suprafata carosabila formand un lant uman in mijlocul podului. Demonstrantii s-au bucurat si de ajutorul soferilor care au sprijinit din plin actiunea, deplasandu-se lent pentru a bloca traficul.

Politistii prezenti in numar foarte mare, purtand echipament special de protectie si insotiti de caini au reusit in scurt timp sa rupa lantul uman pentru a permite circulatia pe pod. Fortele de ordine au beneficiat, ca in seara de luni, de suport aerian din partea unui elicopter.

La ora 9, politistii au intervenit in forta si i-au silit pe manifestanti sa paraseasca podul. Protestatarii au raspuns scandand lozinci anti-guvernamentale, printre care si traditionalul "Gyurcsany, cara-te!". Mai multi tineri din randul protestatarilor au fost retinuti, iar masinile blocate intentionat in trafic au fost puse in miscare de catre politisti, unele dintre autovehicule fiind chiar ridicate.

Blocaj, amenintari cu bomba si escalada

Extremistii, din ce in ce mai numerosi, s-au regrupat in perimetrul zonei Asztoria, unde au fortat un autobuz sa opreasca in mijlocul strazii si i-au dezumflat cauciucurile, blocand practic toata circulatia in centrul Budapestei. Statiile de metrou din zona au fost inchise din cauza unor amenintari cu bomba. Politistii au intervenit din nou reusind sa degajeze traficul, care la ora 10 se desfasura intre cordoanele de politie.

Multimea, in numar mult mai redus s-a regrupat in Piata Ferenciek, in timp ce alt grup s-a indreptat spre podul Lanchid unde unii demonstranti s-au urcat pe piloni, facand necesara interventia pompierilor pentru a-i cobori.

Politistii au legitimat toate persoanele care se aflau in perimetrul in care se desfasura actiunea. Cateva zeci de persoane au fost retinute pe parcursul intregii zile.

In jurul orei 13:30, traficul, care s-a desfasurat pentru o buna perioada printre cordoanele de politisti a fost complet fluidizat. Cu toate acestea un numar mare de politisti continua sa patruleze in zona centrala a orasului.

Manifestatie spontana?

Pretextul folosit de simpatizantii extremei drepte a fost aniversarea a 17 ani de la protestul taximetristilor din Budapesta care au blocat acelasi pod in 1990, ca o forma de protest impotriva cresterii pretului combustibilului.

Potrivit manifestantilor, actiunea nu apartine partidului Jobbik sau Garzii Maghiare, ci a fost pornita ca raspuns la indemnul lansat pe o pagina de internet, www.kuruc.info, cunoscuta ca un forum al simpatizantilor extremisti. A fost o intalnire spontana.

Aniversam greva taximetristilor, dar vrem si demisia premierului Gyurcsany", ne-a spus Marton, unul dintre tinerii protestatari, pe a carui haina neagra troneaza o insigna infatisand silueta Ungariei Mari.

Actiunea de vineri continua sirul protestelor anti-guvernamentale care au inceput cu ocazia Zilei Nationale a Ungariei. Evenimentele se inscriu in cadrul mai larg al demonstratiilor impotriva premierului Ferenc Gyurcsany care au inceput in octombrie 2006. (Corespondenta de la Budapesta)

Cronica unei saptamani fierbinti Duminica, 21 octombrie:

600 de noi membri ai Garzii Maghiare factiunea cu tenta paramilitara a partidului de extrema dreapta Jobbik - depun juramantul de credinta in Piata Eroilor din Budapesta, intr-o ceremonie cu iz militar.

Luni 22 octombrie:

Budapesta sub asediu. Ciocniri violente intre demonstranti si fortele de ordine. Politistii, atacati cu cocktailuri Molovtov raspund folosind gaze lacrimogene. 20 de persoane sunt ranite, printre care si 3 jurnalisti. Zeci de persoane sunt arestate.

Marti, 23 octombrie:

Extremistii maghiari sarbatoresc aniversarea revoltei anti-sovietice din 1956 in strada. Noi ciocniri intre protestatari si politie.

Vineri, 26 octombrie:

Simpatizanti ai extremei drepte reusesc sa blocheze in mai multe randuri circulatia in centrul Capitalei maghiare.