Prezent la cel de-al XX-lea summit UE-Rusia, gazduit de  localitatea Mafra de langa Lisabona, presedintele rus Vladimir Putin a facut o parlalela intre situatia din Kosovo si cea din Romania. „De ce sa dezvoltam in continure separatismul?
Prezent la cel de-al XX-lea summit UE-Rusia, gazduit de localitatea Mafra de langa Lisabona, presedintele rus Vladimir Putin a facut o parlalela intre situatia din Kosovo si cea din Romania. „De ce sa dezvoltam in continure separatismul?“, a spus Putin. Spre deosebire de SUA, Rusia se opune independentei provinciei Kosovo. Liderul rus a facut o serie de declaratii ironice la adresa omologilor sai europeni. Energia a fost un alt punct fierbinte pe agenda reuniunii. Moscova s-a aratat iritata de reglementarile adoptate recent de UE privind investitiile straine in retelele sale energetice.

„Uitati-va ce se intampla in Europa. Aveti putine probleme in Spania? Putine probleme care pot aparea in Romania? Putine probleme in Belgia?“, s-a intrebat, retoric, Putin, raspunzand la intrebarea unui jurnalist portughez, potrivit site-ului Gazeta.ru. Presedintele rus si-a raspuns singur: „De ce sa dezvoltam in continuare separatismul? Nu este mai bine sa ne inarmam cu rabdare si sa gasim solutii in baza regelementarilor de drept internationale existente (...)“.

In continure, acesta s-a erijat in aparator al Eur opei. „Am impresia cateodata, atunci cand discutam cu colegii nostri din cadrul comisiilor europene, ca noi (Rusia - n.red.) aparam mai mult interesele Europei decat oponentii nostri“, a spus Putin. Problema Kosovo a fost unul din principalele subiecte de discutii la summitul UE-Rusia de la Lisabona. Statele membre UE nu au o pozitie unitara vizavi de statutul acestei provincii. Totodata, Washingtonul sustine pe fata proclamarea unilaterala a independentei Kosovo. Bucurestiul se afla la polul opus. Presedintele Traian Basescu s-a pronuntat pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Serbiei, subliniind ca nu exista nici un fel de acoperire juridica pentru crearea unui stat independent. Spania, Grecia si Cipru resping si ele varianta independentei. Putin a facut si alte declaratii extrem de ironice la adresa omologilor sai europeni. „Nu cu mult timp in urma parea imposibila rezolvarea pe cale pasnica a situatiei cu Coreea de Nord.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.