AVANTAJ - Bilingvismul, medicament pentru creier
Primele semne ale dementei apar cu patru ani mai tarziu la vorbitorii a cel putin doua limbi straine, comparativ cu cei care cunosc numai limba materna.   Un studiu realizat in
AVANTAJ - Bilingvismul, medicament pentru creier
Primele semne ale dementei apar cu patru ani mai tarziu la vorbitorii a cel putin doua limbi straine, comparativ cu cei care cunosc numai limba materna.   Un studiu realizat in Canada, tara in care majoritatea populatiei este bilingva, a demonstrat ca vorbirea mai multor limbi straine este cel mai bun medicament pentru intarzierea dementei. Cercetarile au fost coordonate de Ellen Bialystok, neuropsihiatru cu competenta in cercetarea efectului bilingvismului asupra dezvoltarii cognitive a copiilor. Impreuna cu colegii ei de la Universitatea York (Toronto), Ellen Bialystok a analizat dosarele medicale a 184 de pacienti atinsi de boala Alzheimer sau de dementa senila. Dintre acestia, 91 cunosteau numai limba engleza, in timp ce 93 vorbeau in mod curent atat engleza, cat si franceza, iar, in plus unii mai cunosteau poloneza, ebraica sau germana.   REZULTATE. Studiul, publicat in revista Neuropsychologia, a ajuns la concluzia ca, in cazul vorbitorilor unei singure limbi, primele semne ale dementei survin in medie la 71 de ani, comparativ cu 75-76 de ani, in cazul bilingvilor. Aceasta diferenta de cel putin patru ani se mentine indiferent de sexul subiectilor, tara de origine, de ocupatia lor sau de nivelul de studii. "Creierul persoanelor bilingve trebuie sa depuna un efort suplimentar pentru insusirea a doua limbi. Acest efort duce la formarea mai multor conexiuni nervoase. Persoanele bilingve, avand mai multe conexiuni nervoase, au sanse sporite de a intarzia dezvoltarea dementei", explica Ellen Bialystok. Potrivit acesteia, nu are importanta daca a doua limba este vorbita cu sau fara greseli. Conteaza modul in care creierul integreaza doua sisteme de comunicare in acelasi timp. Insa medicul atrage atentia ca semnele dementei nu pot fi intarziate daca a doua limba este vorbita rareori sau de-abia este inteleasa.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.