De vineri pina duminica, 150 de tineri intre 18 si 23 de ani lucreaza la 12 legi in sediul Camerei Deputatilor, dupa un program de parlamentar nechiulangiu. Asociatia Pro Democratia si Camera Deputatilor organizeaza in acest weekend al doilea ma
De vineri pina duminica, 150 de tineri intre 18 si 23 de ani lucreaza la 12 legi in sediul Camerei Deputatilor, dupa un program de parlamentar nechiulangiu. Asociatia Pro Democratia si Camera Deputatilor organizeaza in acest weekend al doilea mandat al Parlamentului Tinerilor. 150 de liceeni, studenti si masteranzi, veniti acolo de bunavoie si imbracati la patru ace, simuleaza activitatea unor parlamentari constiinciosi. Vineri au fost impartiti in cele sapte grupuri parlamentare (PSD, PNL, PD, PRM, UDMR, PC, Grupul parlamentar al minoritatilor nationale) si in sase comisii de specialitate, au intonat imnul de stat si au depus juramintul. Tinerii au initiat deja doisprezece legi, pe care le discuta simbata in fata plenului si pe care le vor supune duminica la vot, asistati in tot acest timp de adevaratii parlamentari.

In cele trei zile, fiecare "grup parlamentar" de tineri este preluat de cite un coordonator-parlamentar, care dezbate cu ei legile propuse, le prezinta doctrina partidului respectiv si incearca sa definitiveze o pozitie a partidului. Vineri, de exemplu, "profesorul-parlamentar" Antal Arpad-Andras (UDMR) le-a tinut "elevilor" o "lectie" despre cum "UDMR este cea mai democratica formatiune din paleta politica".

De exemplu, la Comisia pentru munca si protectie sociala s-a propus ca fiecare elev sa primeasca o suma de bani pentru cumpararea de manuale, "necesare stimularii cititului si facilitarii procesului de invatare". Comisia pentru cultura, arte si mijloace de informare in masa a avut pe ordinea de zi functionarea si organizarea Societatii Romane de Televiziune, prin care a vrut sa separe functiile de presedinte al Consiliului de Administratie de cea de director general.

Comisia pentru Administratie Publica si-a propus sa fluidizeze traficul urban prin folosirea de catre cetateni a mijloacelor de transport in comun. Comisia pentru invatamint, stiinta, tineret si sport a propus acordarea de credite bancare pentru studentii din invatamintul superior.

Tinerii cred ca principalele slabiciuni ale parlamentarilor adevarati este prezenta la lucrarile din cele doua camere si coruptia. Constantin Grigoras, cel care joaca rolul unui parlamentar UDMR pentru 3 zile, spune ca, daca ar fi parlamentar, ar sanctiona absentele: "La 10% din absentele parlamentarului sa fie sanctionat cu reducerea salariului la jumatate, iar daca va continua, sa fie eliminat din Parlament".

In functie de cum se descurca in Parlament si de cum isi asuma rolurile, duminica urmeaza sa fie alesi sase tineri, dintre cei 150, care, drept rasplata, vor lua cina cu Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.