E o femeie calda si joviala. In preajma ei ti-e practic imposibil sa fii trist. Spune ca Dumnezeu i-a dat "lipici la oameni", iar minunea pe care a trait-o nu o poate vedea decat tot ca pe un dar de la El.


Cornelia Tenie, Nela, cum
E o femeie calda si joviala. In preajma ei ti-e practic imposibil sa fii trist. Spune ca Dumnezeu i-a dat "lipici la oameni", iar minunea pe care a trait-o nu o poate vedea decat tot ca pe un dar de la El.


Cornelia Tenie, Nela, cum ii spun prietenii, are 74 de ani. A ramas vaduva in urma cu 30 de ani si spune ca singura ei bucurie in viata a fost fetita, pe care a crescut-o cu multe chinuri. "Manuela este un copil de exceptie. A fost nu buna la invatatura, ci sclipitoare. Acum este cadru universitar in Statele Unite", o descrie mama, iar in ochi i se citeste dragostea parintelui care simte ca si-a indeplinit misiunea. Din 1990 e singura. Si-a indemnat fiica sa-si caute fericirea si implinirea acolo unde Dumnezeu ii va purta pasii. Acum le despart un continent si un ocean, dar doamna Nela e fericita. "Ii este bine acolo. Am considerat ca, daca eu n-am putut sa fac mai mult, ea trebuie sa aiba sansa asta. Nu m-am temut sa raman singura. Sunt un om cu picioarele pe pamant si care nu s-a abatut niciodata de la calea pe care si-a propus-o."


MAREA INCERCARE. Toata viata a fost sanatoasa. A iesit la pensie in 1989 si s-a inconjurat de prieteni. Dar anul trecut Dumnezeu a ales sa-i mai incerce o data credinta. "Sanatatea mea a inceput sa scartaie. Am dus-o asa... N-am vrut sa vorbesc despre boala niciodata. Dar anul acesta, in aprilie, boala m-a doborat si am inceput sa umblu sa vad ce este cu inima, sa vad ce este cu o ameteala cumplita pe care o aveam...", povesteste doamna Nela. "Peste tot unde ma duceam imi spuneau ca n-am nimic... Eram sanatoasa tun. Toate analizele ieseau perfecte. Si totusi simteam ca nu e in regula. Simteam ca am ceva in neregula la abdomen", isi aminteste. Din proprie initiativa, si-a facut o ecografie abdominala. Concluzia i-a confirmat banuielile. Avea un anevrism al arterei aorte abdominale. Iar medicul care i-a facut ecografia i-a spus ca va fi imposibil de operat, pentru ca, la varsta ei, nu va putea rezista interventiei chirurgicale.


O NOUÅ PIEDICÅ. Manuela, fiica doamnei Nela, care astazi, in SUA, se numeste Mary Wilson, i-a trimis mamei un bilet de avion si s-au intalnit in Germania. A dus-o la spital. Angiograma pe care medicii germani i-au facut-o a aratat ca anevrismul de care suferea doamna Nela era mai grav decat se asteptau - 7 cm lungime si 6,5 cm in diametru. Pentru operatie era nevoie de un stent special, care trebuia facut pe comanda. Urma o alta luna de asteptare. "Ce era sa fac o luna in Germania, unde nu cunosteam pe nimeni? Si atunci fiica mea a spus: «Mergi, mama, cu mine acasa, in America, stam o luna si asteptam raspunsul de la doctorul de aici»."


RAZA DE SPERANTÃ…. De la un barbat care suferise de acelasi lucru ca si ea, doamna Nela a aflat ca in Maryland, statul in care locuieste Manuela, exista o societate caritabila - Anne Arundel Medical Center - care face, "pentru persoanele tinere de peste 70 de ani", toate analizele gratuit. "Mi-au facut analizele in zece minute si am avut un mare noroc. In ziua aceea era acolo cel mai bun chirurg. Am intrebat cat costa consultatia si mi s-a spus ca intre 250 si 800 de dolari. In Germania platisem pentru angiograma 2.500 de euro. Asta pentru ca nu aveam asigurare", povesteste doamna Nela.


Medicul John Martin s-a uitat peste analize si a decis ca e nevoie de operatie. Manuela a ramas muta. I-a explicat doctorului ca mama ei nu are asigurare, ca ea are un singur salariu si ca nu vor avea cum sa achite costurile operatiei. Dr Martin le-a promis ca o sa discute cu echipa sa, ca sa gaseasca o solutie, iar Nela Tenie sa plateasca o suma cat de mica. "Ne-a explicat insa ca el si echipa lui nu au nici o tangenta cu spitalul si ca ar trebui sa ne interesam cat costa o zi si o noapte la spital", spune doamna Nela.


SIRUL MINUNILOR. Cand au vrut sa achite consultatia, cei de la centrul medical le-au spus celor doua femei ca nu au nimic de plata. "Nu mi-a venit sa cred. Ne-au spus doar sa asteptam acasa o saptamana pentru un raspuns de la doctori. Asta se intampla intr-o miercuri. Luni am primit un telefon de la spital." Operatia fusese programata peste cateva zile. Doamnei Nela nu i-a venit sa creada. In Germania fusese nevoita sa astepte o luna. Al doilea soc a venit atunci cand dr John Martin a anuntat-o ca nu va trebui sa plateasca nici macar un dolar pentru operatie. "Eu si fiica mea ne-am imbratisat si ne-am spus ca numai Dumnezeu putea sa faca o astfel de minune", povesteste cu lacrimi in ochi doamna Nela. Cand a ajuns in rezerva ei a aflat ca nu va trebui sa plateasca nici spitalizarea.


TRATAMENT CIVILIZAT. Isi aminteste cu placere de cele doua zile pe care le-a petrecut in spital. E incredibil pentru un om care a petrecut macar o zi intr-o unitate sanitara romaneasca. "Au fost foarte atenti cu mine, si toate astea fara nici un banut", spune ea, si parca nici acum nu-i vine sa creada. La o luna de la interventia chirurgicala, cand a mers la control, Manuela l-a intrebat pe dr Martin cum a fost posibil ca mama ei sa fie operata gratuit. "Si medicul i-a raspuns: «Ce te intereseaza pe tine cine a vorbit la spital, cine a decis? Nu asta conteaza. Conteaza ca mama ta e bine»", spune doamna Nela.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.