Caz socant, atat pentru familia unui baiat de 16 ani, omorat intr-un accident rutier de catre soferul unui Cielo, care se afla in interiorul termenului de suspendare a executarii unei pedepse de trei ani data pentru inselaciune, dar si pentru imagin
Caz socant, atat pentru familia unui baiat de 16 ani, omorat intr-un accident rutier de catre soferul unui Cielo, care se afla in interiorul termenului de suspendare a executarii unei pedepse de trei ani data pentru inselaciune, dar si pentru imaginea Justitiei, care a scos basma curata o persoana care avea la activ o condamnare anterioara, suspendata de la executare.

Cazul pe care vi-l prezentam poate fi un exemplu de justitie aplicata fara profesionalism, dar si un posibil caz de coruptie. In lipsa unor probe certe care ar putea confirma a doua ipoteza, prima ramane in picioare. Socant este si lantul evenimentelor judiciare care au avut loc in derularea procesului de inculpare si judecare al autorului accidentului mortal, dar si implicarea in musamalizarea acestui caz de catre oameni ai legii. Unul dintre acestia este inspectorul de politie Adrian Ciobanu de la IPJ Olt, altul este unchiul „Beizadelei“ de Craiova, procurorul Gheorghe Covei, care l-a salvat pe inspector dandu-i neinceperea urmaririi penale.

Aflat pe o bicicleta, minorul Alexandru Tiplea a fost accidentat mortal in seara zilei de 4 septe mbrie 2004, in jurul orelor 19, pe raza satului Jitaru-Scornicesti, de catre un autoturism Cielo condus de Dorel Carpaciu. Invinuit de omor din culpa, Carpaciu, care are patru clase, trei copii si, la data accidentului, cazierul acestuia cuprindea o condamnare de trei ani, a carei executare fusese suspendata pe o perioada de 5 ani intr-un dosar de inselaciune, a fost trimis in judecata prin rechizitoriul semnat de procurorul Adrian Aspra la data de 22 august 2006. La baza rechizitoriului s-au aflat mai multe probe materiale, numai ca unele dintre acestea au dat nastere unor interpretari si unor contestari de-a lungul acestui proces in care partea vatamata este mama victimei, Ana Caruntu. In dosar exista nu mai putin de patru expertize medicale. Unul dintre documentele contestate de partea vatamata este chiar procesul verbal intocmit la fata locului de catre inspectorul Adrian Ciobanu, de la Serviciul Cercetari Penale - IPJ Olt, care nu a trecut - de ce oare? - distantele de la inceputul urmelor de franare cu marginea drumului, iar masurarea lor nu s-a facut cu banda metrica. Mai mult, desi cauza se afla sub supravegherea unui procuror, inspectorul Ciobanu a intocmit un referat in care victima a ajuns vinovat exclusiv al accidentului, propunand scoaterea de sub urmarire penala a lui Carpaciu. Data la care inspectorul de politie a conceput acest referat favorizant - 8.11.2005 - este foarte importanta, pentru ca Ciobanu ceruse cazierul judiciar al lui Carpaciu chiar in acea zi si stia ca acesta era condamnat la trei ani inchisoare pentru inselaciune, condamnare a carei executare fusese suspendata. Carpaciu se afla, asadar, la data savarsirii accidentului mortal, in termenul de 5 ani de supraveghere, iar savarsirea unei alte infractiuni atragea o agravare a situatiei sale. In cazul in care urma sa mai primeasca o condamnare, Carpaciu trebuia sa execute si pedeapsa suspendata. Acesta a fost „potul“ care a atras clementa inspectorului de politie Ciobanu, dar si a instantei Judecatoriei Deva unde fusese stramutata cauza, care l-a achitat pe Carpaciu la data de 22 mai 2007, dar si a magistratilor Tribunalului Hunedoara, care au respins cu lejeritate apelul motivat de procurorul Claudia Mera. Acesta din urma arata in motivele de apel ca „instanta de fond a comis o grava eroare de fapt, avand drept consecinta pronuntarea unei hotarari gresite de achitare a inculpatului Carpaciu Dorel pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa“. Conform procurorului, probatiunea administrata in dosar „a stabilit cu certitudine vinovatia inculpatului Carpaciu Dorel“. Cu toate acestea, apelul a fost respins cu usurinta.

Hora magistratilor binevoitori cu politistul incepe cu unchiul 'Beizadelei>>
Mama minorului accidentat mortal, Ana Caruntu, a facut plangere impotriva inspectorului de politie Adrian Ciobanu. A avut insa nenorocul ca acest caz sa ajunga pe mainile procurorului Gheorghe Covei de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova, care, evident, a dispus neinceperea urmaririi penale impotriva politistului. Evident, pentru ca procurorul Covei, stie toata lumea, este unchiul adolescentului-problema al Craiovei, Justin Covei, care a fost cocolosit la Inspectoratul Judetean de Politie Olt atunci cand a incalcat legea. Iar Iustin Covei are sapte dosare penale la activ, dar nu a fost condamnat decat in unul singur, cu suspendare. Asa fiind, mana procurorului trebuia sa spele o mana de politist, nu? Doar fac parte din aceeasi zona a intereselor de grup: Bania.

Ca sa cunoasteti mai bine capacitatea profesionala a procurorului Covei, care lucreaza cu toleranta cand e vorba de politisti, citam din constatarea facuta in rezolutia din 6 februarie 2006, prin care a dat neincepere fata de politistul Adrian Ciobanu. „La data de 4.09.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.