Astazi incepe oficial campania electorala pentru alegererea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European. Cu 30 de zile inainte de data scrutinului, 25 noiembrie. Pentru cele 35 de locuri se vor "bate" reprezentanti din 13 partide parlamentare s
Astazi incepe oficial campania electorala pentru alegererea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European. Cu 30 de zile inainte de data scrutinului, 25 noiembrie. Pentru cele 35 de locuri se vor "bate" reprezentanti din 13 partide parlamentare si neparlamentare, dar si un candidat independent.
Reprezentarea la nivelul PE se face la nivel de grupuri parlamentare si nu pe tari, iar formatiunile din Romania sunt afiliate la grupul popularilor europeni - PPE (PD, UDMR si PNŢCD), grupul liberal ALDE (PNL si PC), cel al socialistilor - PES (PSD) si mai nou infiintat, Grupul Identitate, Traditie, Suveranitate (PRM).
In tara, campania electorala a inceput, neoficial, de mai bine de o luna de zile. La limita legii, partidele au organizat diverse manifestari in care si-au prezentat candidatii. Iar la fiecare astfel de lansare, cel putin la nivelul partidelor parlamentare, au fost prezenti si diversi reprezentanti ai grupurilor politice din PE, cu mesaje de incurajare. De altfel, se poate observa ca liderii formatiunilor europene se pronunta cu privire la evenimentele din politica romaneasca, in functie de partidul pe care il sustin in aceasta campanie.Wiersma: Organizarea referendumului simultan cu euroalegerile e "foarte neinspirata"Vicepresedintele socialistilor din PE Jan Marinus Wiersma, sustine ca ideea lui Traian Basescu de a organiza referendum pentru uninominal odata cu euroalegerile este "foarte neinspirata". El apreciaza situatia creata ca "o continuare a mizeriei politice" din tara.
"Ziua respectiva ar trebui folosita doar pentru alegerile europene, primele de acest gen din Romania. Scrutinul a fost deja amanat o data", a afirmat Wiersma, intr-un interviu pentru RFI Romania. In opinia sa, "sa confunzi campania pentru alegeri europene cu cea pentru sistemul de vot nu este o decizie foarte buna si arata chiar o lipsa de respect pentru UE si pentru Parlamentul European".Liderul PPE a criticat Guvernul TariceanuPresedintele PPE, Wilfried Martens, a declarat la inceputul saptamanii ca eliminarea PD de la guvernare si suspendarea „nedreapta” a presedintelui Romaniei „au ridicat semne serioase de intrebare cu privire la capacitatea Romaniei de a inceplini reformele incepute”.In opinia sa, ministrii Vasile Blaga si Monica Macovei au dus greul reformelor in Justitie si Administratie Publica si au schimbat perceptia oficialilor europeni asupra Romaniei.
In plus, liderul PPE a criticat “atitudinea agresiva a Guvernului fata de organele de ancheta”, precum si “obiectivul nedisimulat” al Executivului de a inlocui unii procurori.
El a mai remarcat si faptul ca mai multi ministri ai Guvernului Tariceanu sunt suspectati de coruptie.
In luna mai, odata cu amanarea scrutinului pentu europarlamentare, liderul liberalilor si democratilor europeni din PE, Graham Wathson, declara ca amanarea alegerilor este de preferat, intrucat scena politica romaneasca nu este propice, in acest moment, pentru dezbaterile pe tematica europeana, din cauza "tensiunilor si a discutiilor contradictorii" intre liderii politici.13 formatiuni politice si un candidat independentPentru cele 35 de locuri candideaza reprezentanti din 13 partide parlamentare si neparlamentare. Ordinea pe buletinele de vot a fost stabilita prin tragere la sorti, dupa cum urmeaza: prima pozitie este ocupata de PD, urmat, in ordine, de PRM si PNL. Candidatii PSD vor ocupa pozitia a patra in randul partidelor parlamentare, urmati fiind de UDMR si PC. Dintre partidele neparlamentare, ordinea este PNŢCD, Partida Rromilor "Pro Europa", Partidul Verde, PIN, PNG-CD, PLD si PAS.
Potrivit legii, ultima pozitie pe buletinul de vot este ocupata de candidatul independent Ladislau Tokes. In prezent, Romania este reprezentata in PE de fostii euroobservatori, deveniti din 1 ianuarie 2007, odata cu aderarea la UE, europarlamentari. Numarul de deputati trimisi de fiecare partid a fost stabilit in functie de numarul de mandate castigate in alegerile parlamentare nationale din 2004. Astfel, PSD are 12 reprezentanti, PNL sapte, PD si PRM cate cinci deputati, UDMR trei, PC doi reprezentanti, iar un loc a fost acordat grupului minoritatilor altele decat cea maghiara.Mandatul viitorilor eurodeputati este unul partial si va dura pana in iunie 2009, data la care vor fi organizate alegeri pentru PE, simultan, in toate cele 27 de state membre ale UE. Numarul de locuri detinute in Legislativul UE de fiecare stat membru se calculeaza pe baza unui algoritm, in care criteriul de baza este numarul de locuitori ai fiecarui stat. Astfel, Romania are 35 de locuri , in conditiile in care numarul cel mai mare de deputati este detinut de Germania - 99 de locuri, iar Malta are 4 deputati.Pat Cox: Şi in alte state UE euroalegerile au fost simultane cu referendumulPresedintele Miscarii Europene Internationale si fost presedinte al Parlamentului European, Pat Cox, a declarat, ieri, ca in Uniunea Europeana exista precedente in ceea ce priveste organizarea unui referendum simultan cu euroalegerile. „Aceste lucruri se intampla si in alte parti. Sunt precedente create in alte state si, din ce stiu eu, si in alte tari au fost puse intrebari politice odata cu alegerile europarlamentare”, a comentat Cox, care a evitat sa se exprime si asupra situatiei politice din Romania. Pat Cox conduce o miscare paneuropeana, Miscarea Europeana Internationala, care inglobeaza principalele familii politice europene si include peste 40 de tari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.