IPO va scoate bursa din letargie
Speculatorii ar putea merge pe alt drumPiata de capital romaneasca a intrat pe o tendinta descendenta acuta, cu lichiditate foarte mica, deprecieri de indici si de preturi. Trendul este diferit de cel din perioad
IPO va scoate bursa din letargie
Speculatorii ar putea merge pe alt drumPiata de capital romaneasca a intrat pe o tendinta descendenta acuta, cu lichiditate foarte mica, deprecieri de indici si de preturi. Trendul este diferit de cel din perioada similara a anilor precedenti, cand dupa o vara linistita, toamna venea cu aprecieri. Desi Europa este "verde", investitorii straini asteapta clarificarea situatiei macroeconomice inainte sa bage bani in bursa noastra.
"Aratam inca o data ca nu exista nicio corelatie intre noi si bursele externe. In Romania se vorbeste de panica sau entuziasm, atunci cand este cazul. Nu avem cum sa ne corelam, pentru ca bursa noastra nu este inca suficient de matura pentru acest lucru, profesionistii nu sunt bine pusi la punct cu analizele sectoriale, conjuncturale, se bazeaza mai mult pe analiza tehnica", crede Adrian Simionescu, directorul firmei de brokeraj Finans Securities.Transgaz ar putea readuce bursa pe un fagas normalLa inceputul saptamanii, a inceput derularea ofertei publice initiala a companiei Transgaz, ce vizeaza 10% din capitalul majorat al transportatorului de gaze, adica un numar de 1.177.384 de actiuni.
"Oferta Transgaz este una foarte buna si exista premisele sa credem ca va avea succes. Oferta este mai mare decat cea a companiei Transelectrica, interesul investitorilor este crescut, dar si piata, care in ultimul timp a fost foarte plictisitoare, toate acestea creeaza o conjunctura favorabila unei evolutii pozitive a viitorului emitent. Aceasta listare va mai anima ringul bursier, care nu a urmat cresterile specifice toamnei din anii precedenti", conidera Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.
De aceeasi parere este si Simionescu. "Acest IPO este mai mult decat binevenit si este asteptat de foarte multi investitori. In plus, compania activeaza in sectorul utilitatilor, care este foarte atractiv, as putea spune chiar ca detine monopolul in aceasta arie de activitate, si are rezultate financiare foarte bune. Sunt sigur ca raportul de subscriere va fi unul foarte mare si ca pretul va creste repede", ne-a declarat Simionescu.
Acesta este optimist privind evolutia BVB. "Foarte multi asteapta Transgazul si sunt sigur ca aceasta listare va debloca ringul bursier, care va intra pe un fagas normal. In plus, s-au cam terminat raportarile financiare, investitorii incep sa-si reanalizeze pozitiile, criza creditelor s-a ameliorat, deci avem multi factori care vor aduce stabilitate. Ma astept la cresteri importante pana la sfarsitul anului", ne-a mai declarat directorul Finans Securities.Speculatorii ar putea alege alte actiuniOfertele publice din ultimii trei ani au fost destul de interesante pentru investitori, desi multi analisti sunt de parere ca Transgaz va urma modelul Transelectrica. Se poate naste si o diferentiere la nivelul investitorilor. Atractivitatea companiei va depinde initial de numarul suprasubscrierilor, care ar putea departa investitorii speculatori de aceste titluri. "Se pune intrebarea de cate ori va fi suprasubsrisa oferta Transgaz si in functie de aceasta se va face diferentierea intre speculatori si investitorii pe termen lung.
Un speculator se va gandi daca nu cumva ar putea gasi o alta actiune care sa se aprecieze in perioada ofertei si sa castige mai multi bani decat daca ar participa la Transgaz. In plus, banii acestia vor fi oricand la indemana, nu va mai fi nevoie sa astepte 2 luni, pana la listarea companiei in piata.
Un investitor pe termen lung va participa oricum la Transgaz. Mai ales daca este un fond care are lichiditati de plasat si poate cu usurinta sa cumpere si la Transgaz si sa cumpere actiuni in acelasi timp. Insa un speculator ar putea suferi din cauza lichiditatilor si , din principiu, ii va fi imposibil sa aiba ambele variante", ne-a mai explicat Mihai Chisu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.