La noi, dupa ce ca euroalegerile constituie o nebuloasa pentru majoritatea votantilor, parazitarea lor cu un referendum pe tema alegerilor interne ii baga pe romani in ceata deasa. Si fie ii va tine acasa, fie ii va pune in situatia sa voteze ca la poarta noua.
Obsesia distrugerii PNL si a daramarii Guvernului domina Presedintia. Frontul prezidential face totul in acest sens. Si orice. Chiar daca demersul echivaleaza cu bataia de joc la adresa poporului mult invocat. Si tratat in realitate cu dispret. Daca seful statului ar avea un minim respect fata de cetatenii romani, s-ar jena sa se preteze la trucuri electorale, mai ales atat de joase. Sub centura. Meciul presedintelui cu premierul a devenit sport national. Poate il facem brand de tara si il lansam ca emblema la europarlamentare. Sa se inteleaga si in Europa miza jocului din Romania. Distrugerea democratiei sub pretext contrar.
Dar presedintele tarii n-are curajul sa joace la scena deschisa. Notiunea de fair-play ii e la fel de straina ca si moralitatea, unui proxenet. Ba se si distreaza de prostia cu care ii crediteaza pe romani. Se pomeneste razand cand se presupune ca vorbeste despre lucruri serioase, chiar grave. Sistem de vot uninominal, alegeri europarlamentare si posibile calamitati naturale de natura sa schimbe data alegerilor europene, obligatoriu, aceeasi pentru referendumul intern. Ha-ha-ha! Distractiv, nu-i asa? In timp ce unii oameni isi plangeau casele luate de apa. Sensibil sef de stat. Compasionat.
Realitatea e ca nu-i pasa presedintelui de popor. El are un singur dor: puterea. Gonflarea PD la maximum. Si anihilarea celorlalte partide. Sub mitul votului uninominal "pur", sustinut de zelosii prezidentiali care par scosi din masina timpului, categoria vremuri totalitare. Promotori ai Partidului "Totul pentru Presedinte". Sub pretextul inselator al intereselor alegatorilor.
Dar care alegatori? Numai cei convinsi sa voteze majoritar PD, in toate colegiile, ca sa nu mai intre nimeni in Parlament. Poate cu exceptia PSD-Geoana, bun de folosit si in coalitie, si ca opozitie. De opereta. Ce nu spun fariseii este ca sistemul majoritar elimina din calcul voturile neconvenabile pentru jocul prezidential. Si lasa multi alegatori fara reprezentare. Daca PD era si azi tot spre marja de eroare, ca in 2004 cand PNL l-a remorcat si l-a scos din impas, in mod sigur seful statului ar fi respins vehement sistemul de vot pe care acum il sustine doar conjunctural. Dar daca tot vrea sa-si impuna vointa, cinstit ar fi ca presedintele sa dea urmatorul decret-lege: PD se alege.
Oricine e cat de cat prieten cu logica isi da seama ca referendumul pentru uninominal e de trei ori fraudulos. Si las. O data, pentru ca nu le da de ales votantilor, intre sistemul majoritar si cel proportional. A doua oara, pentru ca invoca optiunea alegatorilor, dar valideaza numai o categorie electorala, excluzandu-le pe celelalte. Si a treia oara, dar nu in ultimul rand, pentru ca saboteaza euroalegerile, diametral opuse sistemului prezidential.
Euroalegerile sunt despre doctrine si grupuri politice de interese, deci despre partide alese pe liste. Iar referendumul prezidential neaga insusi principiul constitutiv al Parlamentului European.