Celebrul film din 1960 al lui Hitchcock este bazat pe scenariul scris de Joseph Stefano. Plecand de la romanul omonim al lui Robert Bloch, inspirat de crimele faptuite de un asasin in serie din Wisconsin, filmul descrie intalnirea fatala dintre o se
Celebrul film din 1960 al lui Hitchcock este bazat pe scenariul scris de Joseph Stefano. Plecand de la romanul omonim al lui Robert Bloch, inspirat de crimele faptuite de un asasin in serie din Wisconsin, filmul descrie intalnirea fatala dintre o secretara, Marion Crane, si proprietarul motelului in care aceasta se afla, Norman Bates. 'Psycho>> poate fi votat pe www.gardianul.ro ca fiind cel mai bun film al tuturor timpurilor.

„Scena din dus“ a fost studiata, discutata si a ramas in istorie. Ea a facut celebra productia si a adus mii de oameni in salile de cinema. „Psycho“ al lui Hitchcock a fost copiat si „refacut“ in nenumarate randuri, insa nici o alta versiune nu a avut farmec si nici nu a beneficiat de mari actori. Cu ajutorul agentului sau, Ned Brown, Hitchcock a cumparat, incognito, drepturile de autor pentru suma de 9.000 de dolari. Apoi s-a documentat, urmarind mai multe filme de gen, insa de mana a doua. „Cred ca ce mi-a atras atentia a fost crima din dus, venind din senin. Asta a fost tot“, spunea regizorul.

Scenariul original ii apartine lui James Cavanaugh, insa Hitch cock l-a catalogat ca fiind unul numai bun pentru o poveste horror tv. Urmatorul pe lista a fost Joseph Stefane, care mai lucrase la un singur film. Scenariul a iesit pe placul lui Hitchcock, fiind destul de fidel cartii, cu mici adaptari. Intrebat de regizor de ce nu-i place personajul lui Bates, Stefano a raspuns ca acesta nu trezeste nici macar mila, este dezagreabil si betiv. Compania de productie Paramount, al carei contract garanta inca un film de la Hitchcock, nu l-a mai dorit pe acesta la carma lui „Psycho“. Paramount il voia pe Hitchcock pentru productia „No bail for the judge“, cu Audrey Hepburn. Pozitia oficiala a producatorilor a fost aceea ca romanul era „prea respingator“ si „imposibil de ecranizat“ si nici nu i-au acordat bugetul de drept. Asadar, Hitchcock a finantat productia prin compania sa Shamley Productions, iar filmarile au avut loc la studiourile Universal.

Cenzorii nu voiau sani sau hartie igienica in cadru
Pentru a mentine bugetul sub un milion de dolari, Hitchcock a decis sa filmeze pelicula alb-negru. Un alt motiv pentru o astfel de filmare a fost acela ca scena din dus sa nu para prea insangerata... Echipa de filmare l-a costat 62.000 de dolari, iar Janet Leigh, actrita principala, si-a oferit serviciile pentru numai 25.000 de dolari, un sfert din suma pe care o cerea, de obicei, pentru un rol. Anthony Perkins a semnat pentru 40.000 de dolari, iar bugetul total al filmului a fost de 806.947 de dolari. Filmarile au durat trei luni, iar in fiecare zi de joi, se incheiau pe la ora sase, pentru ca sotii Hitchcock cinau intotdeauna la restaurantul Chasen.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.