Consecinta a fost ca foarte multi pacienti au primit doze prea mari de radiatie - care au ucis cinci persoane si au afectat grav alte cateva sute. Philippe Stabler este unul dintre pacientii care au avut nevoie de radioterapie, dupa ce a fost diagnosticat in 2004 cu un cancer la prostata. Din nefericire, aparatul de iradiere a fost folosit gresit si i-a ars o portiune de trei centimetri din intestine. "De cate ori merg undeva, de exemplu la Ministerul Sanatatii, trebuie intotdeauna sa ma uit imediat sa vad unde-i toaleta. E jenant si ridicol, dar trebuie sa traiesc, acum, cu asta", spune domnul Stabler. El nu e singura victima a greselilor cu aparatele de radioterapie. Stabler are chiar o lista cu membrii Asociatiei Victimelor Radiatiei, pe care el a infiintat-o.
Barbatul a povestit ca a auzit de cazuri ingrozitoare, de arsuri, ulcere si de oameni care plang din cauza durerilor ingrozitoare. "Toata lumea e consternata, spune el. Cum a putut o unitate medicala specializata sa faca greseli atat de grave?""Cand oamenii ma suna, prima intrebare nu e <<ce despagubiri as putea primi?>> Prima intrebare este <<De ce? De ce s-a intamplat asa ceva?>> si de ce n-au spus nimic? Si eu sper ca Justitia va lamuri aceste lucruri. Avem nevoie intr-adevar de asta", spune domnul Stabler.
La spitalul din orasul Epinal, personalul cauta infrigurat prin cutiile cu fisele pacientilor si le extrag pe cele ale persoanelor care sunt in primejdie. Un numar de 24 de pacienti au primit aici doze atat de ridicate de radiatii, incat cinci au murit deja, iar doctorii nu mai pot face nimic pentru ceilalti. Alte sapte sute de persoane au fost avertizate, ca si Philippe Stabler, ca au primit un nivel daunator de radiatie. "Toata lumea e afectata. Si personalul medical e traumatizat. S-a instalat un numar de telefon gratuit pentru informare. Vrem si noi sa intelegem cum si de ce s-a putut intampla asa ceva", spune Marcel Dosman, directorul interimar al spitalului.
Ancheta in curs
La spitalul din Epinal, aparatul de radioterapie e in verificari. Nu e clar inca daca echipamentul a fost de vina, sau operatorii, iar ancheta este inca in curs. Una dintre intrebari este de ce brosura cu instructiuni a aparatului a fost distribuita numai in engleza, cand personalul e francez. In unele cazuri va fi insa dificil de stabilit daca pacientii au murit din cauza erorii in tratament sau din cauza bolii.
La randul sau, Philippe Stabler admite ca avand de luptat cu cancerul, este greu pentru multi dintre membrii asociatiei sale sa inceapa o noua lupta - cu sistemul juridic francez. Insa el a promis ca nu va renunta niciodata si chiar daca ar ramane ultimul membru in viata, va continua batalia. Dar, adauga el, este trist faptul ca unii membri sunt grav bolnavi sau in varsta si cand le spune ca procesul ar putea dura cativa ani se uita la el si il intreaba: "si crezi ca vom mai fi aici, cand se va termina?". (D.M.)