Cum ar reactiona politistii daca o masina plina cu romi le-ar bloca iesirea din parcarea Sectiei? Acum doua zile, in fata redactiei Cotidianul nu au facut nimic.

In Bucuresti si strazile mici sint importante atunci cind vine vorba de circulatia rutiera. Folosite drept scurtaturi, de voie, sau ca legaturi intre doua artere mai mari, de nevoie, blocarea uneia dintre ele are efecte similare cu pozitionarea unui dop pe un furtun de cauciuc: apa se stringe in amonte si buseste la capatul dinspre robinet al furtunului.

Miercuri, pe Strada Reinvierii, la granita dintre mahalaua Lizeanu si Cimitirul Reinvierii, ambele amplasate insa in buricul Bucurestiului, soferii obisnuiti au testat teoria de mai sus. Cantautorul Pepe, familia si gasca isi inmormintau o ruda. O gasca de ghiuluri si burti s-a facut dop, iar politia a facut dovada suprema a neputintei. O neputinta a politistilor de pe teren, dublata de o ignoranta vecina cu nesimtirea a celor ce raspundeau prin telefon la reclamatii.

Romii blocasera strada cu masini, lasindu-si doar cunoscutii sa parcheze pe liniile de tramvai. Cozile de masini si tramvaie atingeau proportii nebanuite, iar politistii se ocupau cu negocierile. Se rugau de soferi sa elibereze strada ocupata ilegal. Iata ce scrie pe site-ul politiei: „Politia Romana este una din cele mai importante institutii in infaptuirea actului de justitie". Pe Strada Reinvierii, politistii au infaptuit o justitie facuta din mila infractorilor, nu prin mijloace proprii de impunere a legii si ordinii publice. Cei care blocasera strada au plecat cind „a vrut muschii lor", nu ai politistilor.

Nu stiu daca celor citiva agenti ce si-au dovedit incompetenta le-a fost frica pur si simplu ori au simpatizat cu cei pe care-i doare inima atit de tare incit toti prietenii lor, chiar si cei care nu-i cunosc, trebuie sa simta amaraciunea din sufletul lor. Conteaza efectul: nu au chemat mai multi politisti, nu au rezolvat acapararea strazii, nu i-au ajutat pe cei care nu puteau circula legal. Au aratat ca respectul politistilor pentru vedetele din tabloide este mai mare decit pentru cetateanul obisnuit. Au aratat ca singurul lucru pe care-l pot pazi cu strasnicie este arta perfectionarii in stiintele rabdarii. Rabdarea noastra pentru ceea ce este ilegal sa se rezolve de la sine, nu datorita celor platiti sa apere legea.

P.S. In timp ce politistii de pe Strada Reinvierii faceau dovada inutilitatii lor, politistii scriitori din Ministerul de Interne se premiau intre ei, facind dovada utilitatii lor artistice.