Retragerea din Irak, reconstruirea aliantelor si razboiul antiterorist sint prioritatile lui Hillary Clinton. Relatia SUA-China va fi cea mai importanta a secolului, crede candidatul democrat la Casa Alba.Sotia fostului presedinte american Bill Clinton e
cotata cu prima sansa pentru Casa Alba Hillary Rodham Clinton isi prezinta programul de politica externa pentru mandatul prezidential pe care, conform sondajelor de acum, are toate sansele sa il obtina in 2008, in revista „Foreign Affairs". Eseul sau se numeste „Securitate si oportunitate pentru secolul XXI" si prezinta modalitatile prin care noul presedinte al SUA ar trebui sa „reintroduca America in lume si sa refaca rolul de conducere al SUA". Doamna Clinton isi incepe eseul de politica externa amintind faptul ca, „pentru a conduce, o mare natiune trebuie sa inspire respect celorlalti". Candidata democrata nu pierde ocazia de a adresa critici actualei presedintii republicane: „Tragedia ultimilor sase ani este ca administratia Bush a risipit respectul si increderea pe care o aveau pina si cei mai apropiati aliati si prieteni ai nostri". Pozitia unica in istorie de care se bucurau SUA la inceputul secolului si sprijinul international manifestat dupa atentatele de la 11 septembrie au fost pierdute, „refuzind sa lasam inspectorii ONU sa isi termine munca in Irak si grabindu-ne la razboi".

Statele Unite s-au inscris, in timpul mandatului Bush, „pe o traiectorie a unilateralismului fara precedent" prin abandonarea luptei impotriva neproliferarii nucleare, a incercarii de a obtine pacea in Orientul Mijlociu si prin neratificarea Protocolului de la Kyoto. „Politicile noastre trebuie sa fie mai inteligente", scrie senatorul Clinton.

„Ca presedinte, nu voi ezita niciodata sa folosesc forta pentru a-i proteja pe americani sau pentru a apara teritoriul si interesele noastre vitale", asigura doamna democrata. Teroristii trebuie „vinati si capturati sau ucisi". Totusi, nu trebuie repetata greseala presedintiei Bush de a crede ca forta elimina diplomatia. De aceea, Hillary Clinton isi propune sa „faca institutiile internationale sa mearga, deoarece ele ne cresc influenta".

Fosta prima doamna realizeaza faptul ca democratia fara bunastare, la nivel mondial, nu este utila SUA. „Politica administratiei Bush in Irak a trasat, momentan, o imagine proasta democratiei, dar pe termen lung valoarea democratiei va continua sa inspire lumea", scrie senatorul.

„Incheierea razboiului din Irak este primul pas catre restaurarea puterii globale a SUA", crede Hillary. Spre deosebire de alti candidati, Clinton nu precizeaza o data pentru retragerea trupelor americane din Irak, ci va trasa „un plan viabil pentru a ne aduce trupele acasa, incepind din primele 60 de zile ale administratiei mele". Totusi, unitati specializate americane vor ramine pentru a combate teroristii din zona. „De asemenea, voi lua in considerare raminerea unor trupe in regiunea kurda din nordul Irakului pentru a proteja democratia fragila, dar reala ce s-a dezvoltat acolo, intelegind insa clar ca problema organizatiei teroriste PKK trebuie rezolvata si granita turca respectata", asigura Hillary.

In privinta procesului de pace din Orientul Mijlociu, doamna Clinton subscrie planului propus de sotul sau, presedintele Bill Clinton, in 2000: un stat palestinian in Gaza si Cisiordania, in schimbul incheierii conflictului si al recunoasterii statului israelian.

Linia de front impotriva terorismului este Afganistanul, unde efortul militar trebuie intarit. Clinton isi propune si sa intareasca comunitatea de informatii americana si sa redea increderea agentilor, care „trebuie sa coboare in strada, nu sa lucreze exclusiv din spatele unor birouri".

Refacerea aliantelor la nivel global este cruciala, considera Hillary Clinton. De asemenea, insa, trebuie negociat cu adversarii, cazul cel mai important fiind cel al Iranului. Clinton considera ca este gresita strategia lui Bush de a nu discuta cu Teheranul despre programul nuclear. Chiar daca trebuie mentinute „pe masa" toate optiunile, regimul islamic trebuie convins ca este mai profitabila cooperarea la nivel international.

Hillary il critica pe presedintele rus Putin pentru subminarea democratiei ruse, pentru santajul energetic si pentru crearea unei clase de oligarhi, dar considera ca Rusia nu trebuie privita „doar ca o amenintare", ci trebuie cooperat cu Moscova. „Relatia noastra cu China va fi cea mai importanta relatie bilaterala in lume in acest secol", scrie senatorul. Alaturi de China, SUA ar trebui sa stabileasca un regim de securitate in Asia de Nord-Est. Alianta cu Europa trebuie restabilita pe o baza de incredere. „Cind America si Europa lucreaza impreuna, obiectivele mondiale pot fi atinse."

Candidatul Clinton subliniaza importanta respectarii drepturilor omului. „Prin renuntarea la valorile noastre in numele sigurantei, administratia Bush i-a facut pe americani sa se intrebe daca retorica referitoare la libertate folosita pentru restul lumii se mai aplica acasa. Trebuie sa facem din nou din drepturile omului un scop central a politicii externe a SUA", concluzioneaza prezidentialul democrat.

Condoleezza Rice, atacata de o protestatara cu miinile „rosii de singe". Detalii pe www.cotidianul.ro/select