CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
Pateul tartinabil din peste, Sardes, este un produs pasteurizat care are in compozitie, pe langa diverse sortimente de peste, si aditivi alimentari care pot dauna sanatatii consumatorului.

De pe eticheta aflam ca, pentru a prepara pateul, producatorul a folosit: peste maturat (macrou, hering, sprot, hamsie) 35%, macrou afanat 15%, proteina vegetala din soia, proteina din lapte, amidon, apa, sare, piper, nucsoara, ciuperci, gogosari murati, castraveti murati, antioxidanti (lactat de sodiu E 325, acetat de potasiu E 261), gelifiant (guma guar E 412), potentiator de aroma (glutamat monosodic E 621).


ANALIZÃ…. Produsul tartinabil este realizat dintr-un amestec de specii de peste oceanic maturat, in combinatie cu proteina din soia si lapte, amidon, legume murate, condimente si aditivi alimentari. In procesul de maturare a pestelui se produc amine biogene de tip histaminic, care pot da afecte adverse consumatorului in functie de sensibilitatea acestuia, atentioneaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Desi nu exista eticheta nutritionala, din compozitie rezulta ca produsul are si o cantitate mare de sare provenita in special din legumele murate. Potentiatorul de aroma folosit, glutamatul monosodic pot sinergiza cu substantele histaminice, marindu-si unul altuia efectele nocive.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat suferinzilor de boli hepato-renale, cardiovasculare, hipertensivilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, copiilor, suferinzilor de maladii neurodegenerative si neurologice, suferinzilor de boli dermatologice, suferinzilor de cancer, de reumatisme. Pateul este interzis suferinzilor de hiperuricemie (guta). Produsul va fi testat inainte de a fi consumat de persoanele sensibile, alergice sau cu intoleranta la glutamatul monosodic, la histamine, la guma guar.