Sa vorbim despre Al Gore, doar i-a aparut cartea si la noi, la pachet cu o campanie de marketing pe cinste.

Pasii logici prin care se fabrica isteria de masa ar fi urmatorii. Niste oameni de stiinta intelepti incep sa observe un fenomen ingrijorator. Incep sa-l dezbata, sa se ingrijoreze, adincesc studiul, dezbat. La un moment dat, zona demagogica politica sau doar „activista" preia tema si o transcrie pe pancarte. Se formeaza incet obsesia si se ajunge la un rezultat penibil: precizia stiintifica se lamureste la tribunal.

O stire care a trecut destul de neobservata venea din Londra si suna cam asa: un judecator britanic a decis difuzarea in scoli a filmului „An Inconvenienth Truth" impreuna cu rectificari ale erorilor stiintifice si „exagerarilor alarmiste". E o stire care vine sa-mi confirme ca lumea ideologica nu se mai imparte de mult timp in stinga si-n dreapta, ci in rationali si isterici. E marea batalie a mileniului si istericii cu mari resurse in stiintele divertismentului par sa fie pe cai mari.

Toata povestea sclipicioasa a revenirii lui Gore ca profet ecologic nu poate sa nu puna pe ginduri un rational, indiferent c-ar fi de stinga sau de dreapta. Vorbim despre chestiuni serioase, nu e nevoie de circ hollywoodian. De la avertismente si discutii despre gravitatea unor schimbari climatice am ajuns la batalii in filme „stiintifice" in care doua tabere cu diversi sponsori isi trag o paruiala generala. Devine din ce in ce mai dificil sa distingi oamenii de stiinta adevarati de demagogi de diverse forme si marimi. Cind politicienii dau buzna in problematici fine, se alege praful de tot, cred ca asta e concluzia. Ei vor spune ca fara isterie nimeni nu-i baga in seama. Bun, si daca toata lumea este acum „incalzita global" de subiect am rezolvat ceva in afara de semnaturi si de bani pentru activitatile noi ale marelui Al?

Gore este un profet, dar nu in domeniul in care ne-am fi asteptat. El prevesteste o epoca a luptelor politice cu resurse extrapolitice. Pina si in Romania am ramas tintuit de propunerile ecologiste venite din creierul unui Funar. Un post pe acest subiect pe blogul meu de la Cotidianul a generat un val de texte bune ale cititorilor, ceea ce arata ca, totusi, partidul rationalilor mai are o sansa. Numai ca e o lupta greu de dus.