Este putin probabil ca autoritatile de la Bruxelles sa activeze clauza de salvgardare in domeniul agriculturii, a declarat Pat Cox, fostul presedinte al Parlamentului European, dupa un seminar organizat vineri la Ministerul Agriculturii. El si-a moti
Este putin probabil ca autoritatile de la Bruxelles sa activeze clauza de salvgardare in domeniul agriculturii, a declarat Pat Cox, fostul presedinte al Parlamentului European, dupa un seminar organizat vineri la Ministerul Agriculturii. El si-a motivat optimismul prin faptul ca progresele realizate de Romania sunt apreciate de membrii Comisiei Europene. "Exista o profunda apreciere a progresului realizat de Romania si de aceea imi permit sa fiu optimist. Clauza de salvgardare ramane o optiune, dar este putin probabil sa fie activata de aceasta data", a declarat Cox. El a precizat ca aceasta este o parere personala. Comisia Europeana a dat termen autoritatilor de la Bucuresti ca pana pe 9 noiembrie sa rezolve deficientele de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), insitutia care gestionza sistemul de acordare a platilor catre fermieri. In caz contrar, ne va fi aplicata clauza de salvgardare, care se traduce prin reducerea cu 25% a fondurilor alocate de UE pentru platile directe la hectar.     SCHIMBARI. Intrebat care sunt problemele din agricultura romaneasca, Cox a mentionat ca Romania are cel mai mare numar de angajati in acest sector din UE-27 si ca se confrunta cu schimbari structurale uriase, din cauza numarului mare de parcele. "Eu cred ca viitorul politicii agricole din Romania trebuie sa contina doua parti, respectiv o politica sociala pentru agricultori si cei care locuiesc in zona rurala, dar si o politica de dezvoltare a agriculturii moderne si competitive, cu ajutorul instruirii tinerilor fermieri, formarea lor profesionala, investitii in cercetarea agricola si cresterea productiei la hectar. Doar una dintre cele doua parti nu va fi suficenta", a mai spus fostul oficial european.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.