Mentinerea monedei unice pe o panta ascendenta fata de dolar, ieri paritatea dintre cele doua apropiindu-se foarte mult de recordul istoric de 1,4347 dolari atins la inceputul saptamanii, a determinat o revenire in forta a speculatorilor pe monedele
Mentinerea monedei unice pe o panta ascendenta fata de dolar, ieri paritatea dintre cele doua apropiindu-se foarte mult de recordul istoric de 1,4347 dolari atins la inceputul saptamanii, a determinat o revenire in forta a speculatorilor pe monedele emergente, care au inregistrat la randul lor cresteri fata de euro. Leul nu a lipsit din tranzactiile efectuate de speculatori, care asteapta in plus si o majorare a dobanzii de politica monetara a BNR, astfel ca si cotatiile monedei europene au coborat, in jurul orei 16:00, usor sub pragul de 3,34 lei. "Pe langa vanzarile strainilor, leul a beneficiat si de suportul exportatorilor care au avut nevoie de moneda nationala pentru a-si achita datoriile la buget, observa un dealer bancar. Cata vreme moneda americana se va afla sub presiune, iar aversiunea fata de risc se va afla la cote scazute, leul va avea o miscare ascendenta, cursul euro putand scadea spre 3,31 - 3,31 lei".
Piata s-a deschis la valori de 3,3530 - 3,3570 lei, in crestere fata de inchiderea de miercuri, 3,3465 - 3,3485 lei. Presiunea pe cumpararea de valuta nu a rezistat decat doua - trei ore, leul intrand pe o panta ascendenta, minimul de tranzactionare al sedintei fiind 3,3395 lei. Pe piata monetara dobanzile la depozitele overnight si oneweek s-au mentinut in culoarul de 7 - 8%, fata de 2 - 4%, miercuri, urmare a faptului ca a inceput o noua perioada de formare a rezervelor minime obligatorii si a cererii de lei pentru platile la buget.
Cursul mediu al dolarului a scazut de la 2,3684 la 2,3430 lei, deprecierea fiind accentuata de paritatea lui fata de euro. Pe pietele internationale euro a urcat de la 1,4249 dolari, pe pietele asiatice, la 1,4344 dolari, la deschiderea celor americane. Cresterea a survenit dupa publicarea unor date economice din SUA, unde comenzile de bunuri de folosinta indelungata au scazut in septembrie fata de august cu 1,7%, iar numarul cererilor de somaj a urcat saptamana trecuta la 331.000. Scaderea monedei americane a facut ca pe London Bullion Market, pretul unciei de aur sa creasca la fixingul de ieri dimineata la 765 dolari fata de 757,70 dolari miercuri seara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.