PIB a crescut cu 11,5% in trimestrul III
Feng Yuming: Guvernul nu a mai controlat investitiile din 2003Expansiunea economiei chineze este caracterizata prin cresterea produsului intern brut (PIB) cu 11,5% de la inceputul anului 2007, dar si de p
PIB a crescut cu 11,5% in trimestrul III
Feng Yuming: Guvernul nu a mai controlat investitiile din 2003Expansiunea economiei chineze este caracterizata prin cresterea produsului intern brut (PIB) cu 11,5% de la inceputul anului 2007, dar si de probleme pentru Guvern, relateaza AFP, citat de NewsIn.
"Cresterea economica este in continuare un pic prea rapida, cresterea preturilor este puternica, iar presiunea pentru economisirea resurselor energetice, in special in zona reducerilor emisiilor de gaze, este mare", a subliniat joi purtatorul de cuvant al Biroului National de Statistica, Li Xiaochao, cu ocazia prezentarii rezultatelor economice inregistrate de la inceputul acestui an. Produsul Intern Brut al Chinei a crescut cu 11,5% in al treilea trimestru, usor mai scazut decat in trimestrul anterior, in care s-a inregistrat o crestere de 11,9%.
Cresterea economica sustinuta este unul dintre scopurile anuntate de responsabilii chinezi.
Cu ocazia congresului al XVII-lea al Partidului Comunist Chinez, ce s-a desfasurat saptamana trecuta, presedintele Hu Jintao a reamintit ca obiectivul economic este "ca pana in 2020 PIB sa creasca de patru ori fata de cel inregistrat in 2000" si ca dezvoltatea economica trebuie sa fie "armonioasa" si obiectivul de crestere trebuie sa fie atins "gratie optimizarii structurilor economice, ameliorarii rentabilitatii, reducerii consumului de energie si a resurselor, si prin protectia mediului".Productia industriala in primele 9 luni a crescut cu aproape 20%Cifrele publicate de BNS confirma dezechilibrele unei economii axate pe export si investitii si in care productia industriala, care parea sa aiba o crestere mai lenta in august, de 17,5%, s-a accelerat in septembrie pana la 18,9%. In medie, pe primele noua luni productia industriala a crescut cu 18,5% fata de perioada similara a anului trecut.
Aceasta productie este consecinta exporturilor care sunt intr-o continua crestere. Dupa noua luni, balanta comerciala prezinta un excedent de 185,65 miliarde dolari fata de 177,47 miliarde, valoare inregistrata in acelasi interval al anului trecut.
Un alt component esential al cresterii economice, investitiile cu capital fix, au inregistrat in continuare o crestere de 25,7% in intervalul ianuarie - septembrie, usor inferioara nivelului din primul semestru, in care cresterea a fost de 25,9%.Economistii spun ca dobanda-cheie ar putea creste pana la sfarsitul anuluiMiercuri, primul-ministru, Wen Jiabao, a facut apel la "o franare a cresterii prea rapide a investitiilor cu capital fix si prin credit". "Guvernul nu a mai apelat la controlul investitiilor din 2003. Daca nu s-ar fi facut acest apel, cresterea economica ar fi trebuit sa explodeze", a spus economistul companiei Orient securities, Feng Yuming.
"Nu trebuie sa incetinim cresterea economica, trebuie doar sa impiedicam o supraincalzire a economiei", a adaugat economistul, care nu crede in iminenta noilor masuri de control macroeconomic.
"Cu siguranta trebuie sa observe un moment inainte de a decide eventualele masuri", a adaugat Feng Yuming. "Dobanda-cheie ar putea creste pana la sfarsitul anului", a declarat economistul de la Citigrup, Huang Yiping.
De la inceputul anului, Beijing a marit deja de cinci ori dobanda la rezervele obligatorii ale bancilor, pentru a limita imprumuturile prin credite si imprumuturile prin lichiditati. BNS a afisat o anumita satisfactie si "datorita masurilor guvernamentale s-a impiedicat o supraincalzire a economiei", a asigurat Li Xiaochao.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.