Aditivul sorbitol E 420 are mai multe intrebuintari in industria alimentara si de aceea este intalnit in foarte multe produse. Consumatorii trebuie sa fie atenti la faptul ca o cantitate mare de E 420 ingerata poate provoca probleme ale intestinelor.

Sorbitolul (E 420) este un aditiv folosit de industria alimentara ca stabilizator, indulcitor hipocaloric, umectat sau agent de volum. De aceea, il puteti gasi in foarte multe produse, dar mai ales in cele de patiserie si cofetarie. De asemenea, este utilizat foarte frecvent si in produsele dietetice. Este un edulcorant calorigen cu 2,6 kcal/gram, o valoare energetica mult mai mica decat pentru o cantitate similara de zahar. Nu trebuie sa va mire totusi, daca veti gasi aditivul alimentar E 420 si pe eticheta fructelor uscate, a siropurilor farmaceutice sau a preparatelor oftalmologice. E420 poate fi folosit si in combinatie cu alti aditivi alimentari- zaharina si polifosfati de sodiu pentru preparatul traditional japonez surimi si pentru a realiza o pasta de peste din Alaska. Producatorii din industria cosmetica il folosesc pe post de conservant, fiind unul dintre cele mai utilizate ingrediente. Totusi, este interzis in preparatele pentru copii si sugari.  

DURERI DE STOMAC. Sorbitolul este partial absorbit si metabolizat de catre organism ca fructoza, iar ceea ce ramane este fermentat in intestinul gros. Din aceasta cauza, dupa consumul a mai mult de 5 g de sorbitol zilnic pot aparea balonarea si flatulenta. Exista si persoane care au intoleranta la sorbitol, acestea putand avea efecte laxative. Industria farmaceutica foloseste sorbitolul tocmai pentru aceste efecte, mai ales pentru a crea medicamente in special pentru persoanele de varsta a treia. Pana acum la nivelul Uniunii Europene nu au stabilit o limita maxima admisa pentru consumul de sorbitol, insa cercetatori de la diverse universitati au stabilit ca o cantitate ridicata de E 420 ingerata pe parcursul unei zile poate duce la dureri de stomac si poate agrava sindromul colonului iritabil si intoleranta la fructoza.