Curtea de Apel Bucuresti a decis ieri suspendarea hotararii prin care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat regulamentul de propunere a judecatorilor pentru Comisia speciala de la Cotroceni. Instanta a admis astfel cererea Asociatiei
Curtea de Apel Bucuresti a decis ieri suspendarea hotararii prin care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat regulamentul de propunere a judecatorilor pentru Comisia speciala de la Cotroceni. Instanta a admis astfel cererea Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), care a contestat regulamentul CSM, hotararea putand fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Viorica Costiniu (foto), a spus ca daca Basescu refuza nominalizarile pentru comisie, dupa decizia instantei de suspendare a Regulamentului CSM, Consiliul nu mai poate declansa alta procedura pentru nominalizarea altor magistrati. "In primul rand nu mai exista un regulament care sa continue nominalizarile. Asta presupune ca, daca presedintele Traian Basescu va refuza din diferite motive sa-i numeasca pe cei nominalizati, CSM nu mai poate declansa alta procedura pentru nominalizarea altor magistrati", a spus Costiniu. Presedintele AMR a mai spus ca va trimite la CSM o copie dupa sentinta Curtii de Apel Bucuresti, in ideea ca presedintele Consiliului, Anton Pandrea, va fi determinat sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la ordonanta de modificare a legii raspunderii ministeriale.
Imediat dupa decizia de ieri a instantei, CSM a precizat ca Regulamentul privind Comisia de la Cotroceni a fost aplicat, deoarece in sedinta din 18 octombrie a Consiliului s-au nominalizat cei cinci judecatori, o zi mai tarziu componenta Comisiei fiind trimisa presedintelui Basescu. "Regulamentul a fost aplicat de Sectia pentru Judecatori care in sedinta din 18 octombrie a selectat membrii Comisiei speciale astfel cum prevedea Ordonanta de Urgenta care modifica legea raspunderii ministeriale. Aceasta hotarare a Sectiei pentru Judecatori a fost trimisa din data de 19 octombrie 2007 catre Administratia Prezidentiala", a spus purtatorul de cuvant al CSM, Cecilia Morariu.
Exceptii respinse
Curtea de Apel Bucuresti a judecat ieri procesul in care AMR a cerut suspendarea aplicarii Regulamentului CSM pentru formarea Comisiei de la Cotroceni. Juristii Consiliului au ridicat doua exceptii in fata magistratilor: prima, a lipsei de obiect, pentru ca CSM a facut deja propunerile cu privire la componenta Comisiei, iar cea de-a doua se referea la inadmisibilitatea actiunii, CSM apreciind ca AMR nu ar fi indeplinit procedura prealabila, in sensul ca nu ar fi depus la CSM o plangere prin care sa ceara revocarea hotararii contestate. In replica, presedintele AMR, judecatoarea Viorica Costiniu, a cerut instantei respingerea celor doua exceptii si admiterea actiunii de suspendare. Costiniu a spus ca plangerea prealabila a fost depusa la CSM pe 15 octombrie. De asemenea, presedintele AMR a sustinut in fata instantei ca "este nefiresc ca judecatorii sa fie luati din instanta si dusi in sfera administrativa sub tutela Executivului". "Transferarea judecatorilor in alta sfera, atat pentru opinia publica, cat si pentru mass-media creeaza o stare de confuzie. Potrivit Regulamentului, judecatorul este incompatibil cu sarcinile pe care le are in acea comisie, iar faptul ca i se cere sa aiba o alta sarcina ii afecteaza imaginea", a spus Viorica Costiniu. Aceasta a precizat ca Regulamentul ar putea avea si efecte negative, in sensul ca este posibil ca seful statului sa nu accepte judecatorii propusi de CSM, iar Sectia de judecatori a Consiliului sa fie nevoita sa faca alte nominalizari. "Asociatia promoveaza interesele magistratilor si este preocupata de imaginea acestora. Corelarea intre justitie si politic duce la afectarea imaginii primilor. Azi facem consultanta pentru presedinte, maine pentru alte persoane", a incheiat Costiniu. Presedintele AMR a acuzat CSM ca ar incerca sa faca pe plac atat Palatului Victoria, cat si Palatului Cotroceni. De asemenea, Costiniu a criticat audierile candidatilor pentru Comisie, precum si modul in care acestia s-au prezentat in fata CSM. "S-au prezentat la audieri toti cei care simt nevoia unui stapan", a spus Viorica Costiniu. Totodata, presedintele AMR a precizat ca majoritatea dintre candidati sunt fosti procurori, ceea ce, in opinia ei, nu prea se potriveste cu "cerintele" Comisiei.
Regulament adoptat
In 11 octombrie, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a adoptat Regulamentul privind procedura de numire a judecatorilor in Comisia speciala instituita pentru analizarea sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre membrii Guvernului. Comisia este formata din cinci judecatori, numiti pentru un mandat de trei ani, care nu poate fi reinnoit. Componenta Comisiei se aproba prin decret al presedintelui Romaniei, la propunerea Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii. Regulamentul stabileste ca, in timpul mandatului, judecatorii numiti in Comisie isi pastreaza calitatea de judecator, indemnizatia de incadrare lunara si celelalte drepturi banesti prevazute de lege. In functie de volumul de activitate de la instante, colegiile de conducere pot dispune degrevarea partiala de celelalte activitati a judecatorilor numiti in Comisie. Saptamana trecuta, Sectia pentru judecatori a CSM a decis componenta Comisiei speciale de la Cotroceni care va analiza cererile Parchetului pentru avizarea urmaririi penale a ministrilor. Cei cinci membri sunt Gheorghe Diaconu, judecator la Curtea de Apel Pitesti, Nicoleta Grigorescu, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, Mihai Pop Cerneanu, judecator la Tribunalul Mehedinti, Floarea Grosu, judecator la Curtea de Apel Targu Mures si Liviu Herghelegiu, judecator la Curtea de Apel Galati. Propunerile CSM au fost inaintate presedintelui Traian Basescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.