CEZ Romania doreste sa devina producator de energie, si in urmatorii doi-trei ani urmareste sa acumuleze unitati cu o capacitate instalata de 1.000 MW. Potrivit lui Adrian Borotea, directorul pentru afaceri corporatiste, compania are un buget de doua miliarde de euro.
"Ca sa ai o pozitie solida pe piata de producere a energiei, trebuie sa ai capacitati de 1.000 MW, adica circa 10%-20% din piata. Avem la dispozitie doua miliarde de euro pentru astfel de proiecte", a spus Borotea la un seminar pe teme de energie. Spre comparatie, un reactor de la Cernavoda are o capacitate de 700 MW si asigura 8%-9% din consumul national de energie.
Borotea a precizat ca grupul doreste sa investeasca atat in proiecte greenfield dezvoltate numai de catre CEZ, dar doreste si achizitionarea de centrale electrotermice (CET) si acorduri cu autoritatile locale care detin astfel de unitati. "Din pacate, discutiile cu autoritatile locale sunt greoaie, din cauza neintelegerilor determinate de culorile politice ale celor de acolo. Am discutat cu mai multe autoritati locale pentru prelurea de CET-uri sau asocieri, dar speram ca pana la finele anului sa semnam primul proiect, daca hartiile vor ajunge in faza de semnare", a spus Borotea. CEZ are in vizor zona Olteniei, unde compania detine fosta filiala de distributie Electrica Oltenia. In plus, este analizata posibilitatea de preluare a unor distribuitori privati de energie.
CEZ este una din companiile care au depus joi o oferta angajanta pentru participarea la constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, unde vizeaza o participatie in compania de proiect de 10%-15%. (Daniel Ionascu)