Pretul barilului de petrol a ajuns vineri la recordul absolut de 92,22 dolari pe baril pe bursele unde acesta se comercializeaza, din cauza tensiunilor din Orientul Apropiat si a scaderii dolarului la cel mai mic raport din istorie fata de euro.
Cresterea este de aproape 50% fata de inceputul anului. Si titeiul Brent, extras din Marea Nordului si tranzactionat la Londra, a ajuns la 89,30 dolari, maxim mondial.
Printre cauzele cresterii sunt si cresterea nevoilor de titei, in special din Statele Unite si China, cursul scazut al dolarului si masivele investitii ale fondurilor de pensii si de risc in petrol. De asemenea, OPEC a dat semnale ca nu doreste sa creasca productia mai mult decat 500.000 de barili pe zi. De asemenea, intensificarea crizelor dintre Turcia si Irak in privinta Partidului Muncitorilor din Kurdistan si tensiunile dintre Statele Unite si Iran pe baza programului nuclear iranian au dus la aceasta situatie. David Moore, analist al Commonwealth Bank of Australia, a precizat ca stirile care vin pe piata aduc un potential de crestere si mai mult pentru restul zilei sau perioada urmatoare. De asemenea, cursul ridicat al petrolului a facut China sa rationalizeze motorina in cel putin patru provincii. "Oferta de carburanti este in scadere. Rationalizam vanzarile", a declarat directorul pentru vanzari al rafinariei Sinopec, situata in provincia Jiangsu din estul Chinei. Fiecare poate cumpara maxim 20 litri de motorina de la statiile de stat si 40 de litri de la privati. In provincia Guangdong, mai multe activitati au fost suspendate din cauza lipsei de combustibil.