Unele state membre al Uniunii Europene nu respecta acordul incheiat cu Rusia in privinta regimului vizelor de calatorie, a declarat un oficial de la Kremlin, adaugand inca un motiv de iritare in relatiile UE-Rusia cu numai cateva zile inaintea unui s
Unele state membre al Uniunii Europene nu respecta acordul incheiat cu Rusia in privinta regimului vizelor de calatorie, a declarat un oficial de la Kremlin, adaugand inca un motiv de iritare in relatiile UE-Rusia cu numai cateva zile inaintea unui summit deosebit de important, relateaza Reuters. ACORD NERESPECTAT. Serghei Iastrjembski, consilierul-sef al presedintelui Vladimir Putin pentru relatiile UE-Rusia, a declarat ca state ca Franta, Belgia si Olanda nu respecta o intelegere adoptata la nivelul Uniunii Europene privind reglementarea acordarii vizelor de calatorie. Iastrjembski a declarat reporterilor ca Rusia va adopta "masuri de represiune" daca problema nu este rezolvata, fara a specifica natura acestora. Acordul privind vizele a fost promovat ca fiind un mare progres in relatiile dintre Moscova si blocul european, tensionate din cauza unor probleme privind comertul, energia, respectarea drepturilor omului in Rusia si viitorului provinciei sarbe Kosovo. TAXA. Iastrjembski a afirmat ca statele UE percep o taxa mai mare pentru vizele acordate cetatenilor rusi care doresc sa calatoreasca decat cetatenilor celorlalte state si ca perioada de asteptare pentru eliberarea documentelor este foarte mare. "Nu putem fi de acord cu aceasta in nici un caz. Este o incalcare a tratatului. Astazi, deocamdata, nu am luat masurile de raspuns corespunzatoare, dar daca mai de vreme sau mai tarziu ajungem intr-un punct mort in diplomatie, vom lua masuri de razbunare. Nimeni nu isi doreste asa ceva", a precizat el. El a mai estimat ca este posibil ca problema sa fie abordata saptamana aceasta cand Putin se va intalni vineri cu liderii UE in cadrul unui summit in Portugalia. Diplomatii europeni afirma ca au existat probleme in implementarea acordului vizelor, din cauza numarului mare de cetateni rusi care solicita vize. La randul lor, cetatenii UE care solicita vize de calatorie in Rusia sunt adesea supusi unor formalitati complicate, iar taxele sunt destul de mari.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.