CE BEM, CE MÅNCÅM 
Importatorul acestor turte dulci a tras concluzia ca nu vom intelege eticheta pusa de producatorul din Republica Moldova si face o traducere dupa ureche. Produsul nu este indicat consumatorilo
CE BEM, CE MÅNCÅM 
Importatorul acestor turte dulci a tras concluzia ca nu vom intelege eticheta pusa de producatorul din Republica Moldova si face o traducere dupa ureche. Produsul nu este indicat consumatorilor sensibili.

Turtele dulci "Savoarea nucilor" au fost importate din Republica Moldova. Nimic nefiresc, doar pana observam eticheta tradusa de importator in limba romana. De pe eticheta pusa de producator aflam care sunt ingredientele: faina de grau, zahar tos, ulei de floarea-soarelui, miez de nuca, afanatori: carbonat de amoniu (E 503), bicarbonat de sodiu (E 500), aroma de nuca identic naturala, acidifiant: acid citric (E 330).

Importatorul simte probabil nevoia sa faca traducerea din "moldoveneste" in romaneste, asa incat ne ofera o traducere: "faina de grau c/s, zahar tos, ulei de floarea-soarelui, miez de nuca (3,4%), aromatizator, afanatori, sare de lamaie".

Dupa cum se observa, cele doua etichete nu coincid, semn ca "translatorul" ar trebui ori trimis la niste cursuri de specializare, ori concediat. Informatiile nutritionale sunt oferite doar in limba producatorului. Astfel, aflam ca mancand 100 de grame de turta dulce vom asimila proteine 6,2 g, grasimi 7,1 g, glucide 68,8 g si vom castiga 370,4 Kcal.


ANALIZÃ…. Turta dulce are un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de glucide care imprima produsului o incarcatura glicemica ridicata. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune in continuarea acestei analize ca produsul are o densitate energetica mare (370,4 kcal/100 g).
De asemenea, sunt utilizati aditivi alimentari din categoria afanatorilor chimici, acidifiantilor si aromantizantilor artificiali (aroma artificiala de nuca). Produsul contine o sursa de gluten.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat persoanelor supraponderale si obeze, din cauza valorii energetice foarte ridicate, copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza. Suferinzii de diabet vor consuma aceasta turta dulce numai cu avizul medicului, avand grija sa nu depaseasca doza zilnica de carbohidrati. Este interzisa suferinzilor de celiachie, din cauza continutului de gluten.


Acidul citricAcidul citric, E 330, este un component al celulelor corpului si este degradat si folosit de organism fara efecte secundare. In cazul consumului ridicat, au fost sesizate reactii pseudo-alergice (intolerante), dar acestea sunt foarte rare. Persoanele cu asemenea intolerante ar trebui sa evite toate fructele moi si produsele obtinute din ele.


PrecizariRubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.



Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.