Talentul, vocea placuta si cultura muzicala bogata sint criteriile dupa care romanii isi aleg vocile preferate. Vinzarile si pozitia in topuri nu influenteaza preferintele melomanilor.

Autohtonii ramin extrem de diferiti in materie de gusturi muzicale, iar criteriile sociale au un rol esential atunci cind isi aleg artistul care le merge la inima. Talentul, un criteriu dificil de definit si de cuantificat, este adus in discutie mai ales in mediul rural de catre persoane in virsta sau cu un nivel de educatie scazut. De cealalta parte, cultura muzicala este esentiala pentru cei din mediul urban, cu studii superioare si cu un statut social peste medie. Mihai Tatulici va incerca duminica, in cadrul proiectului „Zece pentru Romania", sa afle cum isi aleg romanii muzica si interpretii care le merg la suflet.

Membra in juriu alaturi de Alexandru Darie, Mircea Kivu si Aurora Liiceanu, Adriana Saftoiu este de parere ca stabilirea criteriilor de alegere a celor mai bune voci este deficitara. „Cind ai 43% din esantion care vin de la sate, putem intelege fidelitatea fata de propriile preferinte. Irina Loghin (n.r. - ocupanta locului intii in 2005) se va regasi in top chiar daca n-a mai sustinut de ceva vreme nici un concert", apreciaza Saftoiu. Pe de alta parte, prezenta constanta la televizor sau un loc in Parlament pentru cei cu prezenta scenica reprezinta un avantaj, crede aceasta: „Loghin are atuul faptului ca este membra PRM, la fel cum Dan Bittman (n.r. - locul noua acum doi ani) beneficiaza de un avantaj in urma colaborarii cu TVR".

Adriana Saftoiu propune realizatorilor criterii mai aproape de realitatea momentului: „Ar trebui luat exemplul Premiilor MTV, unde se iau in considerare vinzarile, atit de albume, cit si cele rezultate in urma concertelor, precum si evolutiile acestor artisti in topuri". Fostul consilier prezidential crede ca de vina este si cultura muzicala redusa a romanilor: „Din cauza unei lipse a alternativei, ajungem la vechea problema: ce dai publicului, aia primesti".

O inregistrare cu artista cistigatoare in 2005, pe www.cotidianul.ro/select