Autoritatile romane pot sa contracareze - daca ar vrea - cresterile vertiginoase de preturi la alimentele de baza, fenomen cu care se confrunta intreaga Europa. „Mecanismul pe care il vom propune autoritatilor se refera la impozitarea progresiva a profitului comerciantilor“, ne-a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara. De exemplu, daca vanzatorul ar practica un adaos de 10%, cota de impozit aplicata la profit ar fi pe masura. O reglementare asemanatoare celei propuse de sindicate este deja in vigoare in Federatia Rusa. Recent, autoritatile ruse au decis limitarea adaosului comercial la vanzarea a 13 categorii de alimente, de la 43% la 10%, in unele regiuni ale tarii. Nici britanicii nu stau indiferenti in fata avalansei de scumpiri. Europarlamentarul britanic Robert Atkins a cerut o ancheta cu privire la preturile din supermarketuri.

Avalansa de scumpiri a alimentelor ar putea fi stopata prin impozitarea progresiva a profitului comerciantilor, sustin reprezentantii sindicatelor din industria alimentara, dupa ce propunerea de reducere a TVA nu a avut succes.

Autoritatile romane pot sa contracareze - daca ar vrea - cresterile vertiginoase de preturi la alimentele de baza, fenomen cu care se confrunta intreaga Europa. „Mecanismul fiscal pe care il vom propune autoritatilor se refera la impozitarea progresiva a profitului comerciantilor, care vor avea de castigat din aplicarea acestei masuri“, ne-a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentata (FSIA).

Cu alte cuvinte, daca vanzatorul practica un adaos mic, de 10%, de exemplu, la anumite produse alimentare, cota de impozit aplicata la profit ar fi pe masura. Invers, la un adaos mare, FSIA propune un impozit proportional. „Acesta este o masura pe care noi o vedem posibila, chiar daca am mai avut discutii pe aceasta tema la diferite niveluri“, explica Frumosu.