Autoritatile romane pot sa contracareze - daca ar vrea - cresterile vertiginoase de preturi la alimentele de baza, fenomen cu care se confrunta intreaga Europa. „Mecanismul pe care il vom propune autoritatilor se refera la impozitarea progresi
Autoritatile romane pot sa contracareze - daca ar vrea - cresterile vertiginoase de preturi la alimentele de baza, fenomen cu care se confrunta intreaga Europa. „Mecanismul pe care il vom propune autoritatilor se refera la impozitarea progresiva a profitului comerciantilor“, ne-a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara. De exemplu, daca vanzatorul ar practica un adaos de 10%, cota de impozit aplicata la profit ar fi pe masura. O reglementare asemanatoare celei propuse de sindicate este deja in vigoare in Federatia Rusa. Recent, autoritatile ruse au decis limitarea adaosului comercial la vanzarea a 13 categorii de alimente, de la 43% la 10%, in unele regiuni ale tarii. Nici britanicii nu stau indiferenti in fata avalansei de scumpiri. Europarlamentarul britanic Robert Atkins a cerut o ancheta cu privire la preturile din supermarketuri.

Avalansa de scumpiri a alimentelor ar putea fi stopata prin impozitarea progresiva a profitului comerciantilor, sustin reprezentantii sindicatelor din industria alimentara, dupa ce propunerea de reducere a TVA nu a avut succes.

Autoritatile romane pot sa contracareze - daca ar vrea - cresterile vertiginoase de preturi la alimentele de baza, fenomen cu care se confrunta intreaga Europa. „Mecanismul fiscal pe care il vom propune autoritatilor se refera la impozitarea progresiva a profitului comerciantilor, care vor avea de castigat din aplicarea acestei masuri“, ne-a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentata (FSIA).

Cu alte cuvinte, daca vanzatorul practica un adaos mic, de 10%, de exemplu, la anumite produse alimentare, cota de impozit aplicata la profit ar fi pe masura. Invers, la un adaos mare, FSIA propune un impozit proportional. „Acesta este o masura pe care noi o vedem posibila, chiar daca am mai avut discutii pe aceasta tema la diferite niveluri“, explica Frumosu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.