Cursul mediu al euro a coborat ieri de la 3,3733 lei, acum doua zile, la 3,3711 lei, insa in piata cotatiile monedei unice au coborat la 3,35 lei, mentinandu-se astfel o volatilitate ridicata.
Daca luni euro a urcat la aproape 3,41 lei, pe fondu
Cursul mediu al euro a coborat ieri de la 3,3733 lei, acum doua zile, la 3,3711 lei, insa in piata cotatiile monedei unice au coborat la 3,35 lei, mentinandu-se astfel o volatilitate ridicata.
Daca luni euro a urcat la aproape 3,41 lei, pe fondul speculatiilor importante care au avut ca obiectiv paritatea dintre euro si dolar, care in cateva ore a coborat de la recordul istoric de 1,4319 dolari aproape de 1,4150 dolari, acum doua zile fondurile straine au revenit pe pietele emergente, evolutie care s-a mentinut si ieri. Piata valutara s-a deschis la valori de 3,3760 - 3,3780, existand o usoara presiune pe vanzarea de lei. Treptat, directia pietei s-a inversat, de pe pozitii de vanzare speculatorii trecand pe cea de cumparare de lei, in jurul orelor 16:00 cotatiile coborand pana la 3,3475 - 3,3525 lei.
La aceasta evolutie apreciativa a monedei nationale a contribuit atat reducerea sentimentelor de aversiune fata de risc cat si, in special, cresterea dobanzilor overnight la peste 7,5 - 8%, odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii ale bancilor comerciale, dar si a perspectivei ca BNR sa decida la sfarsitul lunii o majorare a dobanzii sale de politica monetara, in efortul sau de a mentine inflatia anuala in apropierea tintei sale de 4%, plus/minus un punct procentual.
Cursul mediu al dolarului a cunoscut o scadere mai mare, la aceasta contribuind si evolutia apritatii lui fata de euro, cursul mediu coborand de la 2,3761 la 2,3684 lei.
Paritatea dintre euro si dolar a fluctuat intre 1,4190 si 1,4266, valori aproape identice cu cele de marti. Investitorii asteptau publicarea datelor privind indicatorul referitor la revanzarile de locuinte din SUA. O scadere a acestuia ar fi reprezentat o crestere a posibilitatii ca la finele lunii Rezerva Federala americana sa decida o noua reducere a dobanzii sale de politica monetara, motiv pentru noi vanzari de dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.