A fost unul dintre cele mai mari mistere ale lumii literare: ciudata moarte a lui Edgar Allan Poe, unul dintre cei mai mari scriitori americani de horror din istorie. De cand s-a stins din viata, delirand ca un nebun intr-un spital, moartea sa a decl
A fost unul dintre cele mai mari mistere ale lumii literare: ciudata moarte a lui Edgar Allan Poe, unul dintre cei mai mari scriitori americani de horror din istorie. De cand s-a stins din viata, delirand ca un nebun intr-un spital, moartea sa a declansat o multitudine de teorii, care vorbeau despre crima, la alcoolism sau diverse infectii mortale.
Acum, un cunoscut autor american, care a scris o carte despre moartea lui Poe, crede ca a gasit o dovada clara care ar putea rezolva in final misterul mortii scriitorului: cancer la creier.
Matthew Pearl, autorul romanului "Umbra lui Poe", si-a petrecut trei ani cercetand viata scriitorului, in special circumstantele mortii sale. El a sperat sa descopere, in studiile sale, amanunte care sa rezolve misterul ce a uluit expertii pentru mai mult de 150 de ani.
El este de parere ca a reusit sa descopere dovada ca Poe avea o tumora la creier, care ar putea explica de ce a avut o moarte atat de dramatica.
"Astfel s-ar putea explica halucinatiile si starea sa mentala din ziua mortii lui", a declarat Pearl cotidianului britanic The Observer. Moartea lui Edgar Allan Poe ascunde un mister trist. Marele poet si scriitor, al carui poem "Corbul" este unul dintre cele mai cunoscute opere literare, a plecat la un moment dat catre Baltimore, Maryland, unde a disparut cateva zile. Ulterior, el a fost descoperit, intr-o noapte, de catre niste straini, neingrijit, imbracat in niste haine care nu-i apartineau, bolborosind cuvinte fara noima in fata unui binecunoscut bar, Gunner's Hall.
Un prieten al lui Poe, medicul J. Snodgrass a fost chemat imediat, si a fost absolut ingrozit de starea amicului sau. Snodgrass a crezut ca Poe era atat de beat incat trebuia internat imediat in spital. Insa starea scriitorului nu s-a imbunatatit deloc. In urmatoarele zile isi pierdea deseori cunostinta, iar cand era treaz tipa tot felul de cuvinte fara noima, strigand deseori numele "Reynolds! Reynolds!". Nimeni, niciodata, nu a reusit sa identifice la cine se referea Poe.
Scriitorul a murit in primele ore ale zilei de 7 octombrie 1849. Pana si ultimele sale cuvinte au fost ciudate. Unul dintre martorii oculari de atunci a declarat ca Poe ar fi zis "Doamne, ai grija de bietul meu suflet!", in timp ce altul sustine ca acesta a recitat cateva versuri dintr-un poem despre Dumnezeu si demoni.
Ciudatele circumstante ale mortii marelui scriitor au dus la nasterea unui val de speculatii, majoritatea amplificate de un necrolog incendiar publicat de catre un inamic al lui Poe, care l-a acuzat pe defunct ca ar fi comis o serie de infractiuni si ca a avut diverse aventuri scandaloase.
Mult mai tarziu, cercetatorii au afirmat ca Poe era un alcoolic care a murit din cauza abuzurilor. Altii au fost de parere ca scriitorul ar fi luat o boala, ca holera sau turbare, nici una dintre aceste afectiuni nefiind neobisnuita in America secolului XIX.
Au existat si voci care afirmau ca tarie ca Edgar Allan Poe ar fi fost asasinat, fie de catre pungasii care l-au batut pana l-au lasat inconstient, fie de catre rivali sau inamicii sai, el fiind o figura controversata a literaturii de atunci. A mai existat si o teorie conform careia Poe ar fi fost victima unei manevre politice renumite la acea vreme. Se obisnuia pe atunci ca, in cadrul unor campanii politice nu tocmai onorabile, cetatenii sa fie mituiti cu bani, mancare sau bautura ca sa voteze la mai multe centre de vot. Ei primeau de asemenea si schimburi de haine, astfel incat sa nu fie recunoscuti ca treceau de la un centru la altul.
Locul unde a fost gasit Poe, Gunner's Hall, era un bar care era folosit si ca centru de vot si era deja renumit pentru manevrele politice ilegale.
Un amanunt bizar
Insa, acum, Pearl a descoperit dovada ca Poe de fapt avea cancer la creier, ceea ce ar explica de ce avea halucinatii si delira. In sprijinul afirmatiilor sale, Pearl aduce in discutie articole aparute in mai multe ziare vechi, in care se vorbeste despre exhumarea trupului lui Poe dupa 26 de ani de la moarte. Cosciugul scriitorului a fost atunci mutat intr-un loc mai bun din cimitir, iar martorii oculari au fost uluiti sa vada ca marelui scriitor nu ii putrezise creierul, ci se "uscase si intarise in cutia craniana" - dupa cum s-a afirmat in ziarul St Louis Republican din 1878, iar in Baltimore Gazette s-a scris ca "masa cerebrala.....nu prezenta nici un semn al dezintegrarii sau descompunerii, desi, evident, era mult mai mica".
In cadrul cercetarilor sale, Pearl a contactat-o pe sotia unui prieten de-al sau, care a lucrat ca medic patolog.
Aceasta a afirmat, dupa ce a citit articolele vechi, ca nu este posibil sa se fi vorbit atunci de creier, pentru ca acesta este printre primele parti ale corpului care se descompune si putrezeste dupa moarte. Insa a mai adaugat ca unele tumori cerebrale se pot calcifia dupa moarte si se pot transforma intr-o masa solida.
A existat chiar o marturie a unui alt martor ocular al deshumarii lui Poe, in care descria ca "parca se putea auzi cum creierul se lovea de craniul artistului atunci cand a fost mutat".
Pearl a mai studiat si diverse imagini care reprezentau tumori calcifiate si a descoperit ca exista asemanari clare intre acestea si descrierile oamenilor din cimitir. Profesorul James Hutchisson, expert in Edgar Allan Poe, a declarat ca ceea ce a gasit Pearl se potriveste cu teoriile sale: "Pearl chiar a gasit ceva. Daca ne uitam la comportamentul lui Poe, la trecutul sau si la tulburarile sale, totul sprijina teoria conform careia a suferit de o tumora cerebrala", a declarat Hutchisson. In orice caz, avand in vedere popularitatea imensa a lucrarilor lui Poe, si gustul extraordinar pentru macabru pe care il inspira, este putin probabil ca aceasta noua cauza a mortii, "deloc senzationala", sa fie acceptata complet.
Constient de acest lucru, Pearl a declarat ca "este foarte posibil sa fi avut o tumora cerebrala si de fapt sa fi fost ucis de altceva".
Toastul misterios
Cateva decenii la rand, de ziua lui Edgar Allan Poe, 19 ianuarie, un barbat misterios, ascuns sub borurile largi ale unei palarii, se furisa la mormantul artistului (din cimitirul Bisericii Westminster, Baltimore) unde ducea trei trandafiri si inchina un pahar de coniac fin.
Acest obicei a continuat identic timp de 50 de ani, ceea ce i-a facut pe istorici sa banuiasca faptul ca era vorba de mai multe persoane care continuau o traditie secreta. Obiceiul a fost protejat de membrii societatii Edgar Allan Poe, care au dorit ca nici un curios indiscret sa nu tulbure aceasta traditie.
Insa recent, un batran de 92 de ani, Sam Porpora, a sustinut ca el era barbatul misterios care celebra cu acest gest anual opera scriitorului sau preferat. Porpora a mai povestit ca in anii '60, biserica si cimitirul din oras necesitau o restaurare "din temelii", dar nu existau bani. Atunci, el s-a gandit sa lanseze zvonul ca de ziua lui Poe, in fiecare an, un necunoscut misterios lasa trei trandafiri si o sticla de coniac la mormantul scriitorului. Presa a preluat zvonul, care s-a raspandit fulgerator in toata America. Ziarele s-au intrecut sa ofere detalii care mai de care mai savuroase despre misterioasa poveste, existand la un moment dat chiar si o fotografie a necunoscutului. Recent, Sam Porpora a declarat ca e mandru ca a reusit sa atraga atentia asupra maestrului misterului, Edgar Poe si a mai afirmat ca e convins ca, desi a recunoscut, la data de 19 ianuarie tot vor aparea trei trandafiri si o sticla de coniac pe mormantul lui Poe. In orice caz, povestea sa nu a fost confirmata niciodata, iar unele detalii, pe care le-a oferit, chiar s-au dovedit a fi incorecte.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.