Liderul Miscarii Europene Internationale, fostul presedinte al Parlamentului European, Pat Cox (foto), incepe astazi o vizita in Romania, unde are programate intalniri cu numerosi oficiali romani. Vizita are loc in contextul in care, in perioada 2
Liderul Miscarii Europene Internationale, fostul presedinte al Parlamentului European, Pat Cox (foto), incepe astazi o vizita in Romania, unde are programate intalniri cu numerosi oficiali romani. Vizita are loc in contextul in care, in perioada 28-30 noiembrie, Miscarea Europeana Internationala va organiza, la Bucuresti, o conferinta pe tema noii politici europene de vecinatate si a sinergiei din spatiul Marii Negre, la care vor participa invitati din Belarus, Ucraina, Moldova, Armenia, Georgia si Azerbaidjan. Pat Cox a detaliat, in exclusivitate ziarului ZIUA, problemele actuale ale UE, dar si evolutiile de pe scena politica de la Bucuresti.
Cum ati aprecia ca se prezinta UE, in acest moment?
Cred ca UE trece acum printr-o perioada dramatica de tranzitie, cea de la o Uniune mai mica la una extinsa, cea de la o Europa divizata la una unita, tranzitia de la discursul mai vechi asupra nevoii de a crea pace, securitate si prosperitate la cel nou, asupra perspectivelor de viitor. Astfel, daca in anii '50, carbunele si otelul reprezentau cele doua sectoare care au reprezentat unul dintre punctele fondatoare ale Europei si cred ca, in secolul XXI, locul lor va fi luat de problematica energiei si de cea a schimbarilor climatice. Marea Neagra si Marea Caspica reprezinta o solutie pentru asigurarea diversitatii si securitatii zonelor de aprovizionare, zone alternative pentru resurse energetice, pentru a nu aminti decat cateva dintre raspunsurile pe care aceste regiuni le pot da sfidarilor cu care se confrunta acum Europa. Iata de ce, dintr-odata, intreaga regiune a Marii Negre si Marii Caspice devine una de prim ordin, in termeni strategici, pentru interesele UE. Si, desigur, Romania si vecinii sai se afla in linia intai a constructiei acestei relatii, ca europeni si impreuna cu UE.
Ce poate face Romania in acest sens, daca tot este atat de importanta? Asta pentru ca, de foarte multe ori romanii au tentatia sa se considere jucatori mici si neimportanti in raport cu marile
interese care opereaza in zona...
Va rog sa nu uitati ca vorbiti unui cetatean irlandez, iar tara mea este mult mai mica si mai putin populata ca a voastra. Si cred ca, in anumite momente, "mic" sau "neimportant" reflecta o anumita mentalitate in raport cu istoria. Si este foarte important ca o natiune europeana, oricare ar fi ea, sa nu-si mai gandeasca prezenta pe scena politica ca reflectand pozitia unei tari mici. Asta tine de nevoia de respectare a demnitatii umane, pe de o parte, si, pe de alta parte, a diversitatii inerente a UE. Cred ca este absolut normal ca fiecare natiune sa inteleaga ca este parte integranta intr-un proces mai larg si care asimileaza demnitatea sa nationala si, ca atare, ii raspunde in mod egal si nediscriminatoriu. Sigur ca, din punct de vedere economic, exista diferente vizibile, asa cum exista diferite formule de guvernare sau diferite traditii istorice. Am convingerea absoluta ca nu exista si nici nu trebuie sa existe vreodata cetateni europeni de categoria a doua sau sa existe tentatia de a fi tratati ca atare.
Cum vedeti evolutiile de pe scena politica din Romania? Va intreb asta pentru ca, din ce in ce mai des, aud la Bruxelles intrebarea "ce seintampla de fapt in Romania"?
Nu stiu daca pot sa dau un raspuns la aceasta intrebare. Sunt insa foarte interesat sa inteleg ce se petrece in Romania asa ca pot sa va spun ca am observat in ultima perioada ca natura discursului si dezbaterilor politice a devenit foarte dura. Este un fel de dezbatere care nu si-a gasit inca rezolvarea si, pentru cei care urmaresc din afara Romaniei acest lucru, dezbaterile nerezolvate din tara dvs. pot deveni chestiuni imposibil de inteles pentru cei din exterior. Oriunde, politica inseamna o profesie dura si adesea cei din exterior nu pot intelege atat de bine subtilitatile interne, dar nu exista nici un fel de indoiala ca in ultimii doi ani, doi ani si jumatate, ati avut o politica extrem de robusta, daca-mi permiteti sa folosesc acest termen. O politica robusta cu care noi nu eram obisnuiti, chiar daca si in alte tari membre exista cateodata un ton foarte viguros in viata politica.
Se poate ca asta sa devina o problema pentru imaginea Romaniei?
Cred ca electoratul stie sa penalizeze comportamentele politice atunci cand este cazul. Intrati acum intr-o perioada care va fi marcata de alegeri, de organizarea unui numar foarte mare de alegeri. Primele vor fi alegerile pentru Parlamentul European in aceeasi zi cu referendumul anuntat pentru votul uninominal, vor urma alegerile locale si generale, apoi din nou alegeri pentru Parlamentul European in 2009. Sunt foarte multe intr-un timp foarte scurt si cred ca exista un risc pe care-l pot genera atatea alegeri consecutive, cel de a genera o oboseala la nivelul electoratului. Cred ca ar trebui sa existe o dimensiune calitativa noua la nivelul politicilor publice si a partidelor care sa dea electoratului posibilitatea de a se concentra pe o idee, pe o speranta. In apropierea acestui sezon al alegerilor, cred ca este important ca politicienii responsabili din Romania sa arate electoratului, cu precizie, inspre ce orizont doresc sa se indrepte, ce perspective clare dau Romaniei, mai ales in domeniul economic, in perioada urmatoare. Si fiindca m-ati intrebat de imaginea Romaniei, va spun ca este profund regretabil sa vezi, ca observator extern, studiile care masoara nivelul coruptiei in tarile membre si ca, la nivelul celor 27, frecvent Romania inregistreza scorul negativ cel mai ridicat. Nu va spun asta ca o observatie personala, ci in legatura cu nivelul de incredere pe care partenerii externi il au de a investi, de a se angaja, de a se implica si a dezvolta proiecte in Romania. Cu cat va exista mai multa incredere in Romania, cu cat romanii insisi vor avea mai multa incredere in fortele lor, cu atat mai rapid va fi drumul dvs. catre bunastare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.