"Cand am luat initiativa crearii acestor manifestari (Festivalul si Concursul National al Liedului Romanesc - n.red.), in 2003, stiam de existenta unui capital urias de cantece sau lieduri ale compozitorilor nostri din ultimele doua secole si-mi d
"Cand am luat initiativa crearii acestor manifestari (Festivalul si Concursul National al Liedului Romanesc - n.red.), in 2003, stiam de existenta unui capital urias de cantece sau lieduri ale compozitorilor nostri din ultimele doua secole si-mi dadeam seama ca acestea nu faceau parte din constiinta publica, cu toate ca frumusetea si varietatea lor ar fi justificat din plin acest lucru" - Mariana Nicolesco
Cea de a cincea editie a Festivalului si Concursului National al Liedului Romanesc incepe azi la Brasov (Sala Cercului Militar) si se va incheia duminica. Actuala editie situeaza liedul romanesc in traditia europeana vazuta prin prisma oferita de apropierea cantecului nostru de dor de liedul de inspiratie germana. Doua recitaluri marcheaza acest eveniment: azi, de la orele 18.30 si maine, de la orele 19.30, cu participarea sopranelor Silvana Coltor, Aurelia Florian si Georgiana Marin, mezzosoprana Carmen Topciu, tenorii Bogdan Mihai si Liviu Iftene si basul Daniel Mateianu; la pian Codruta Ghenceanu, Ioana Mihai, Cezara Petrescu, Alexandru Petrovici, Iulia Suciu si Ionut Ulita. Duminica, de la orele 11.00, la Muzeul de Arta va avea loc un simpozion a carui tema este aceeasi cu a editiei festivalului, iar seara, de la orele 19.00, vor avea loc festivitatea de acordare a premiilor si gala laureatilor. In concursul de interpretare s-au inscris 70 de tineri din intreaga tara, care se vor prezenta in fata unui juriu compus din: Carmen Petra-Basacopol, Octavian Lazar Cosma, Dan Dediu, Felicia Donceanu, Adrian Pop, Cornel Taranu si Mariana Nicolesco (presedinte).
Co-organizatori sunt Universitatea Transilvania Brasov, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor si Ministerul Culturii si Cultelor. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.