Euroconsult SPRL Arad va plati si salariile angajatilorAutoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat ,ieri, ca lichidatorul desemnat in urma cu o saptamana si-a intrat in atributii incepand de luni. Potrivit acesteia, "Eurocons
Euroconsult SPRL Arad va plati si salariile angajatilorAutoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat ,ieri, ca lichidatorul desemnat in urma cu o saptamana si-a intrat in atributii incepand de luni. Potrivit acesteia, "Euroconsult SPRL este responsabila atat pentru procesul de lichidare, cat si pentru restul activitatilor celor cinci societati de pe platforma Nitramonia, inclusiv plata salariilor". "La 22 octombrie, mandatul administratorului numit de AVAS a incetat", mai precizeaza Autoritatea, mentionand ca selectia lichidatorului a fost facuta la data de 19 octombrie.
Compania Euroconsult SPRL Arad, lichidatorul Nitrofertilizer, Nitroexplosives, Nitrocontrol, Nitroservice si Nitrotrans, va fi remunerata prin aplicarea unei cote de comision asupra valorii totale incasate din vanzarea bunurilor, din recuperarea creantelor societatii comerciale, precum si din vanzarea stocurilor, nominalizate in evidenta contabila a societatii la data preluarii patrimoniului acesteia de catre lichidator. Cele cinci societati divizate din Nitramonia au intrat in restructurare totala, respectiv concedierea angajatilor cu acordarea platilor compensatorii si vanzarea fluxurilor viabile prin lichidare voluntara. "Mentionam ca, din punctul de vedere al consecintelor economice, lichidarea voluntara conform OUG 3/2007 este o alternativa preferabila insolventei, intrucat se desfasoara mult mai rapid si asigura un grad mai mare de recuperare a creantelor, concomitent cu posibilitatea implementarii masurilor de protectie sociala", mai noteaza autoritatea.Pe lista societatilor pentru care s-a amanat insolventaDivizarea partiala a Nitramonia Fagaras in cinci companii a fost realizata in anul 2005, acestea aflandu-se pe lista celor 28 de societati pentru care, la inceputul acestui an, au fost amanate procedurile de insolventa pe o perioada de sase luni.
La inceputul lunii martie, presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a anuntat ca vor fi vandute activele a patru dintre cele cinci companii de pe platforma industriala Nitramonia, cu exceptia Nitroexplosives, firma care va fi privatizata prin vanzarea pachetului de actiuni. O luna mai tarziu, executorul judecatoresc a inceput demersurile de blocare a conturilor celor cinci societati de pe platforma combinatului Nitramonia si punerea sechestrului pe anumite active ale societatii Nitroexplosives, pentru ca angajatii sa-si poata recupera salariile restante de la inceputul anului 2007.
Societatea nu poate produce si nu poate vinde in lipsa marcajului Comunitatii Europene (CE), adica a recunoasterii faptului ca explozivii indeplinesc standardele de calitate, avand in acest moment piata de desfacere, interna si externa. Din 23 ianuarie, activitatea la societatea Nitroexplosives a fost oprita.Privatizata cu problemein 2003Potrivit unui comunicat al Guvernului, din data de 26 noiembrie 2005, Nitramonia SA a fost privatizata la 21 martie 2003 cu firma Fletcher Group LLC (SUA). "Transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de actiuni a fost realizat dupa plata pretului acestora din 14 octombrie 2003. Tot in luna octombrie (28.10.2003), pachetul de actiuni a fost cesionat catre S&T Oil Equipment and Machinery Ltd. (SUA), reprezentata de Valerian Simirica si Chemtrans GmbH (Austria), acestia asumandu-si in solidar realizarea tuturor obligatiilor cuprinse in contract.
La 31 mai 2005, AVAS a luat act de finalizarea divizarii partiale a Nitramonia in sapte societati comerciale: Nitramonia, Nitrosere, Nitrotrans, Edelweiss Hotel, Nitroservice, Nitroexplosives si Nitrocontrol. Societatile nou-infiintate nu au preluat datoriile SC Nitramonia SA Fagaras, acestea ramanand in patrimoniul societatii "mama". Reamintim ca, la data de 11 iunie 2005, Tribunalul Brasov a declansat procedura reorganizarii judiciare si a falimentului impotriva debitoarei Nitramonia SA Fagaras.
Cumparatorul nu si-a indeplinit obligatia ca, in termen de 180 de zile de la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor, sa sustina activitatea societatii printr-o infuzie de capital de lucru, in suma de 300.000 dolari.
"In perioada de monitorizare postprivatizare a contractului, AVAS a avut dificultati in colaborarea cu noul proprietar si din cauza 'luptelor interne>> dintre Valerian Simirica si Mihai Tanjala, ambii sustinand ca sunt reprezentantii legali ai S&T Oil Equipment and Machinery Ltd. (SUA), reprezentantul legal al acestei societati fiind si imputernicitul Chemtrans GmbH (Austria) in relatia cu AVAS", se arata in comunicatul Guvernului, precizand ca "AVAS este hotarata sa actioneze, prin toate mijloacele legale, pentru recuperarea daunelor-interese si prejudiciilor cauzate societatilor de pe platforma Nitramonia de catre fostul cumparator S&T Oil Equipment and Machinery Ltd. (SUA) si Chemtrans GmbH (Austria)".S&T Oil a dat in judecata RomaniaLa 26 iulie a.c., compania americana S&T Oil Equipment&Machinery, fostul proprietar al Nitramonia care nu si-a respectat promisiunea de a sustine, in termen de 180 de zile de la preluare, activitatea societatii printr-o infuzie de capital de lucru de 300.000 dolari, a dat in judecata Romania la Curtea de Arbitraj International de la Washington, acuzand nerespectarea contractului de privatizare incheiat in 2003. Potrivit unor surse din Ministerul Economiei si Finantelor, compania americana a cerut instantei internationale sa oblige Romania la plata unor despagubiri, ca urmare a rezilierii abuzive a contractului si a divizarii ulterioare a Nitramonia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.