Branza este un produs obtinut prin coagularea laptelui ovinelor, bovinelor si caprinelor. "Mare branza - un chil de cas!", ar exclama ciobanii nostri. Dar cati dintre noi cunosc istoria fabricarii acestui preparat?

Va mai amintiti&#
Branza este un produs obtinut prin coagularea laptelui ovinelor, bovinelor si caprinelor. "Mare branza - un chil de cas!", ar exclama ciobanii nostri. Dar cati dintre noi cunosc istoria fabricarii acestui preparat?

Va mai amintiti  de celebrele personaje animate "Tom si Jerry", unde soricelul incerca din rasputeri sa ajunga la bucata de branza de pe masa, ademenit de aroma ei inconfundabila? Si pentru ca vi s-a facut pofta si voua asemenea soricelului de o bucatica de branza, noi va oferim... o fila din istoria culinara a acestui produs.Stiati ca arta prepararii branzeturilor este considerata mult mai veche decat arta scrisului? Documente recente au scos la iveala faptul ca nu se cunoaste cu certitudine istoria acestui vechi preparat, dar arheologii vehiculeaza ideea ca branza ar fi aparut acum cateva mii de ani. Branza este un fel de mancare straveche, ale carei origini dateaza dinaintea istoriei "inregistrate" in scris. Se spune ca aceasta a fost descoperita probabil in Asia Centrala sau in Orientul Mijlociu, vehiculandu-se numeroase legende privind aparitia sa. Intr-una dintre legende se povesteste faptul ca un nomad arab traversa desertul, carand cu el lapte intr-un recipient facut din stomacul unui animal. Din greseala, acest calator a descoperit cum laptele a fost separat in branza si zer de catre cheagul din stomac. Alte povestiri pun insa accentul pe mitologia greaca, care il considera drept descoperitor al branzei pe zeul Aristeu, fiul lui Apollo. Nu numai in mitologie gasim informatii despre aceasta istorie "controversata", ci si in Biblie. Se spune ca David si poporul sau primeau de mancare: miere, unt, oi si branza de vaca, vaca fiind ultimul animal imblanzit de om. Vechile triburi israliene posedau turme mari de oi, vaci si capre si se pricepeau la prelucrarea laptelui. In secolele IV-III i.Hr. au fost dezvoltate si primele tehnici de fabricare a branzei, aceasta devenind un produs mult mai elaborat.


MÃ…RTURII LITERARE. Despre bucata de branza a scris si Homer, in "Odiseea", unde a dedicat un pasaj intreg mulsului laptelui, iar Aristotel povesteste despre coagularea laptelui cu sucul unor plante. Boccaccio, autorul binecunoscutei lucrari "Decameronul", a facut, de asemenea, referire la procesul de fabricare a branzeturilor, in special a parmezanului.

ParmezanParmezanul este un sortiment de branza italienesc destul de cunoscut, datorita gustului sau inegalabil dulce-picant, cu o usoara senzatie de vin bun. Din aceasta cauza trebuie asociat cu un vin de calitate, de preferinta rosu. Parmezanul se poate folosi cu succes la diferite preparate, precum: pizza, fripturi, sosuri, paste, dar si alte tipuri de mancaruri. Parmezanul este fabricat din lapte de vaca crud, nepasteurizat, ceea ce arata ca are un continut redus de grasimi.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.