Proiectul de lege se considera adoptat daca, in trei zile nu va fi contestat printr-o motiune de cenzura
Ulterior, legea va fi trimisa spre promulgare sefului statuluiAsa cum era de asteptat, membrii Executivului au aprobat, in sedinta de ieri,
Proiectul de lege se considera adoptat daca, in trei zile nu va fi contestat printr-o motiune de cenzura
Ulterior, legea va fi trimisa spre promulgare sefului statuluiAsa cum era de asteptat, membrii Executivului au aprobat, in sedinta de ieri, sa isi asume raspunderea pe proiectul de lege privind votul uninominal. Premierul Calin Popescu Tariceanu a argumentat decizia prin faptul ca, din pacate, dezbaterile parlamentare din aceasta saptamana pe tema votului uninominal nu au fost accelerate. "Ca prim-ministru, am cerut in mod insistent Parlamentului sa urgenteze aceasta dezbatere. Lucrurile nu au mers, insa, in ritmul dorit", a afirmat Tariceanu. El a amintit ca a declarat in repetate randuri ca daca Legislativul intarzie adoptarea legii, Guvernul isi rezerva posibilitatea de a-si asuma raspunderea pe acest sistem de vot.4 zile de negocieriBirourile Permanente ale celor doua Camere au decis ca Executivul sa vina in fata plenului reunit luni, 29 octombrie, ora 16.00. Uninominalul pe care Tariceanu isi va asuma raspunderea este cel in varianta propusa de ProDemocratia si dezbatut in cadrul Comisiei de cod electoral. In prezent insa, doar PNL si UDMR mai sunt de acord cu aceasta varianta. Parlamentarii au timp pana sambata sa depuna amendamente la proiectul de lege, insa Executivul nu este obligat sa le includa in textul final. Text pe care primul ministru il va citi luni, in fata plenului reunit al celor doua Camere. Conform Constitutiei, singura modalitate prin care senatorii si deputatii isi pot arata dezacordul fata de documentul prezentat de Guvern este depunerea unei motiuni de cenzura, in termen de trei zile de la asumarea raspunderii. Daca motiunea trece, Executivul este demis, daca nu, proiectul de lege se considera adoptat si este trimis sefului statului, spre promulgare. Graba este data de faptul ca liberalii doresc ca legea sa intre in vigoare inainte de 25 noiembrie, referendumul devenind in acest caz inutil.
Conducerea liberala a decis luni ca Guvernul sa-si asume raspunderea in Parlament pe legea votului uninominal. Presedintele Traian Basescu a anuntat, marti seara, ca a semnat decretul de organizare, simultan cu alegerile europarlamentare, a referendumului pentru votul uninominal, in care cetatenii vor fi intrebati daca sunt de acord ca, la alegerile viitoare, parlamentarii sa fie alesi cu scrutin majoritar uninominal in doua tururi. Initial, PRM a avertizat ca depune motiune de cenzura daca Guvernul isi asuma raspunderea pe legea votului uninominal. Ieri insa, deputatul Lucian Bolcas a sustinut ca PRM nu va initia un astfel de demers, dar va vota o eventuala motiune depusa de altii. Pana in prezent, niciun alt partid nu si-a anuntat o astfel de intentie.Presedintele poate intarzia promulgarea legiiConstitutia prevede ca presedintele Romaniei trebuie sa promulge o lege in 20 de zile de la primire. Un calcul simplu arata ca legea privind votul uninominal, in varianta Guvernului, ar putea fi adoptata si consemnata in Monitorul Oficial inainte de 25 noiembrie, data referendumului pe votul uninominal - programat de Traian Basescu. Cel mai probabil insa acest lucru nu se va intampla, intrucat, inainte de promulgare, presedintele poate cere Parlamentului, o singura data, reexaminarea legii. Proiectul trebuie sa treaca din nou prin cel putin o comisie parlamentara si prin plenul reunit, chiar daca in final nu va suferi niciun fel de modificare fata de varianta initiala. In plus, mai exista si varianta contestarii la Curtea Constitutionala, procedeu care necesita timp. "Daca presedintele a cerut reexaminarea legii ori daca s-a cerut verificarea constitutionalitatii ei, promulgarea legii se face in cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate dupa reexaminare sau de la primirea deciziei Curtii Constitutionale, prin care i s-a confirmat constitutionalitatea", prevede legea fundamentala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.