Votul majoritar uninominal in doua tururi de scrutin - supus referendumului convocat de presedintele Traian Basescu - este o negare elementara a principiului democratiei reprezentative, a declarat ieri Ionel Flesariu, fost vicepresedinte al Autoritat
Votul majoritar uninominal in doua tururi de scrutin - supus referendumului convocat de presedintele Traian Basescu - este o negare elementara a principiului democratiei reprezentative, a declarat ieri Ionel Flesariu, fost vicepresedinte al Autoritatii Electorale Permanente. El a precizat ca acest punct de vedere, pe care si-l insuseste, a fost exprimat de Pierre Martin, in cartea sa "Sisteme electorale si moduri de scrutin", tiparita la Monitorul Oficial.
Potrivit afirmatiilor lui Flesariu, acest sistem de vot propus de presedintele Basescu este folosit, in general, in tari cu un sistem bipartit, cum sunt Anglia si Statele Unite, pentru ca "acolo, in mod obligatoriu, se pot face majoritati substantiale" si pentru ca unul dintre cele doua partide trebuie sa castige majoritatea voturilor, pentru a forma Guvernul. Potrivit lui Flesariu, printr-un astfel de sistem de vot, se poate ajunge la situatii aberante, in care numarul de mandate obtinute de candidatii unui partid sa nu corespunda optiunilor reale de vot. El a dat ca exemplu in acest sens rezultatele "aberante" inregistrate, in 1993, in Canada.
Atunci, un partid, care "avea o impartire foarte ambigua a sustinatorilor pe circumscriptii", a obtinut doar doua mandate in forul legislativ, desi a acumulat un numar de 16 la suta dintre voturile exprimate, iar un alt partid, care a strans 13 la suta dintre voturi, a primit 54 de locuri in Parlament. In acest caz, modul de raspandire si de grupare a electorilor a putut fi speculat in asa fel incat sa se ajunga la o situatie neconforma cu realitatea. Flesariu a fost reprezentantul Guvernului in AEP, fiind revocat in data de 8 martie, prin decret al premierului Tariceanu, si inlocuit cu Marian Muhulet.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.