Peste o suta de fermieri au pichetat ieri, pentru a treia zi consecutiv, sediul Ministerului Agriculturii, aducand cu ei bidoane de lapte si piei de vaca. Sindicalistii sunt nemultumiti de rezultatul negocierilor cu autoritatile, in ceea ce priveste finantarea zootehniei. Nicolae Ştefan, presedintele Agrostar, a declarat pentru Mediafax ca Ministerul Agriculturii le-a raspuns, marti, protestatarilor ca nu poate acorda subventii pentru crescatorii de bovine decat in limita plafonului de 170 de milioane de euro negociat cu Uniunea Europeana. Reprezentantii ministerului au recomandat sindicatelor sa faca presiuni la Bruxelles daca vor sa obtina un sprijin mai mare.
Plafonul negociat cu Uniunea Europeana permite Ministerului Agriculturii sa suplimenteze subventiile acordate fiecarui fermier cu circa 100 de lei, pentru fiecare animal, suma considerata prea mica de sindicate. Sindicatele au acuzat reprezentantii Ministerului Agriculturii ca nu sunt in stare sa apere interesele agricultorilor la Bruxelles, dovedind "incompetenta totala pe aceasta linie". Ministerul Agriculturii a propus sindicatelor cresterea sumei acordate pe cap de animal de la 240 de lei la 350 de lei pentru fermierii care detin mai mult de trei bovine si o suma de 100 de lei pentru cei care detin una sau doua bovine. Acordarea sumelor pentru fermierii care au mai putin de trei bovine este conditionata de obtinerea unui aviz de la Comisia Europeana.
Daca acest aviz nu este obtinut, sumele destinate micilor crescatori, cu una sau doua bovine, vor fi redistribuite celor cu peste trei animale, rezultand o subventie de 490 de lei pe animal, pentru cei din urma. Propunerea a fost facuta astfel incat sprijinul total sa se incadreze in limita sumei maxime negociate cu UE, de 170 de milioane euro. (M.T.)