Dupa doi ani in care jumatate din Spitalul Judetean de Urgenta Constanta a fost mai degraba inutilizabil, ramas la stadiul de imens santier de constructie, ieri s-au reluat lucrarile de reparatii incepute inaintea alegerilor din 2004. Consiliul Jude
Dupa doi ani in care jumatate din Spitalul Judetean de Urgenta Constanta a fost mai degraba inutilizabil, ramas la stadiul de imens santier de constructie, ieri s-au reluat lucrarile de reparatii incepute inaintea alegerilor din 2004. Consiliul Judetean Constanta (CJ) a gasit resurse pentru reluarea finantarii lucrarilor de reparatii capitale la cea mai mare unitate sanitara din judetul Constanta, asa incat spitalul va redeveni un mare santier, in care bolnavii vor convietui alaturi de zidari, faiantari, zugravi si instalatori. Prezent la reinaugurare, primarul Radu Mazare a spus ca spera ca lucrarile sa fie gata in doi ani. In aceasta faza a constructiilor, CJ a alocat 30 de miliarde lei vechi, iar Ministerul Sanatatii alte 30 de miliarde. Tot din bugetul ministerului se vor plati un milion de euro pentru centrala termica si un milion euro pentru achizitionarea de aparatura medicala. Lucrarile de reparatii vor fi continuate de aceeasi firma care le-a inceput - Baran.

Cu cateva saptamani inaintea alegerilor locale din 2004, primarul - de atunci si de acum - Radu Mazare promitea constantenilor ca, in numai patru ani, vor avea unul dintre cele mai moderne spitale din tara. La inaugurare a participat si premierul de atunci, Adrian Nastase, care confirma spusele primarului, ba chiar ne asigura ca o parte din suma necesara reperatiilor va veni de la bugetul central. Pe o aripa a spitalului a fost desfasurat atunci un banner urias, pe care erau notate numele lucrarii, suma necesara - 600 miliarde lei (vechi), iar dedesubt, asa cum i-a obisnuit pe constanteni inca din timpul primului mandat, numele primarului Radu Stefan Mazare, „promotorul“ ideii. Contractul a fost adjudecat in primavara anului 2004 de Grupul Baran din Israel (primarul de la Constanta pare sa aiba o adevarata pasiune pentru firmele evreiesti, majoritatea contractelor de mare valoare din orasul de la malul marii facandu-se cu societati din Israel - n.red.), valoarea contractului fiind de 604 miliarde lei. Lucrarile trebuiau finalizate in 2008 - alt an electoral -, iar finantarea se impartea intre bugetul local, prin Consiliul Judetean Constanta si Guvern, prin Ministerul Sanatatii. Pentru inceput, CJ a dat 26 miliarde lei, ministerul - 49 de miliarde, iar prin contract, firma Baran, antreprenorul lucrarii, 24 de miliarde, urmand ca la finalizarea investitiei sa-si recupereze banii cu o dobanda onorabila, de 3%. Timp de sapte luni s-au spart pereti, s-au schimbat ferestre, instalatii, s-a reparat terasa, iar singura lucrare finalizata a fost Ambulatoriul si Clinica de diabet. La 1 ianuarie 2005, lucrarile s-au sistat pentru ca ministerul a oprit finantarea, desi Consiliul judetean si-a tinut cuvantul si a asigurat prin buget 23 de miliarde lei, negociate la inceperea reparatiilor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.