Interesul pentru apartamentele vechi incepe sa scadaConstructorii de ansambluri rezidentiale nu ridica proiecte sub marja de profit de 35%, iar investitorii care cumpara si revand locuintele noi obtin profituri de pana la 50%, au declarat  repre
Interesul pentru apartamentele vechi incepe sa scadaConstructorii de ansambluri rezidentiale nu ridica proiecte sub marja de profit de 35%, iar investitorii care cumpara si revand locuintele noi obtin profituri de pana la 50%, au declarat reprezentantii companiei Regatta.
"Profiturile dezvoltatorilor se situeaza peste 35%, sub acest nivel niciun investitor nu incepe un proiect", a declarat, ieri Sorin Lacusta, directorul departamentului rezidential al Regatta la lansarea catalogului "Ansambluri Rezidentiale", realizat de revista Business Magazin.
De asemenea, reprezentantul pentru Romania al dezvoltatorului spaniol GEA Prasa, Dorinel Cazacu, a precizat ca marjele de profit ale investitorilor in ansambluri rezidentiale se situeaza intre 35% si 50% in functie de proiect, dar ca nivelul este influentat de pretul terenului si al materialelor de constructii.Resellerii mizeaza pe cel putin 15% marja de profitReferitor la profiturile obtinute din cumpararea si revanzarea locuintelor, reprezentantul Regatta a precizat ca marjele de profit sunt cuprinse intre 15 si 50%.
"Desi s-au mai redus in ultima perioada, profiturile pe piata de la momentul achizitiei unei locuinte in stadiu de proiect si pana la vanzarea la finalizarea constructiei se situeaza intre 15 si 50%. Pe viitor estimam mentinerea acestor marje de profit si nu cred ca se va reduce sub 15%", a spus Lacusta.
El a aratat ca mentinerea ratei de profit peste nivelul de 15% va fi determinata, printre altele, de evolutia salariilor.
Potrivit oficialului Regatta, cea mai mare parte a locuintelor din proiectele noi sunt cumparate, in continuare, de catre investitori si mai putin de persoane fizice romane.
"Acesta este un dezavantaj pentru romani, pentru ca investitorii vor revinde locuintele la preturi mai mari. Este bine sa se inceapa o campanie pentru a incuraja achizitia de locuinte de catre persoane fizice romane si mai putin de investitori", a spus Lacusta.In 10 ani, la nivelul Bucurestiului, vor fi cel putin 500.000 de tranzactii cu apartamenteReprezentantul Regatta preconizeaza ca in urmatorii 5-10 ani in Bucuresti vor fi realizate circa 500.000 de tranzactii cu apartamente, cea mai mare parte cu locuinte noi.
"Suntem in contact cu multi dezvoltatori care abia acum se gandesc sa intre pe piata romaneasca. Numarul locuintelor noi construite va creste in 5-10 ani", a afirmat Lacusta.
Oficialul a mai previzionat pentru urmatorii doi ani o stagnare a pretului apartamentelor vechi, si in unele cazuri chiar o scadere a acestora, determinata de deteriorarea blocurilor in care acestea sunt amplasate. De asemenea, oferta de finantare a bancilor pentru achizitionarea de locuinte noi va duce la scaderea interesului pentru locuintele din blocurile vechi.Firmele mari ne ocolesc din cauza lipsei fortei de muncaPotrivit reprezentantilor GEA Prasa, grupurile mari din strainatate ocolesc piata romaneasca datorita deficitului de muncitori, iar companiile mari de constructii care activeaza in Romania au capacitati reduse.
"Una dintre primele 10 firme de constructii din Bucuresti are capacitatea sa construiasca doar 25.000-30.000 de metri patrati pe an, astfel ca primii zece antreprenori pot realiza pana la 300.000 de metri patrati anual", a declarat, miercuri, delegatul pentru Romania al GEA Prasa, Dorinel Cazacu. El a mai precizat ca firmele se confrunta cu lipsa fortei de munca. "Din aceasta cauza, nici nu mai vedem firme de constructii importante din strainatate care sa intre pe piata romaneasca. Acestea nu au mai venit in Romania pentru ca stiu ca nu au cu cine sa lucreze, desi preturile constructiilor sunt in crestere pe piata romaneasca", a spus Cazacu. In plus, termenele lungi de eliberare a autorizatiilor de constructie contribuie la ingreunarea proiectelor.
"Nu exista un orizont de timp in care sa speri ca vei obtine autorizatiile", a afirmat Cazacu. In opinia sa, capacitatea scazuta a firmelor de constructie si birocratia la obtinerea autorizatiilor determina ingreunarea derularii proiectelor de investitii.
Astfel, in ultimii doi ani au fost finalizate doar un sfert din proiectele care aveau termen de finalizare anii 2006 sau 2007, a mai spus Cazacu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.