Fostii proprietari vor titluri in valoare de 1,2 mld. lei
Au fost emise 4000 de cereri in 19 zile
Doar 86 dintre despagubiti vor si bani, si actiuniFostii proprietari care s-au inregistrat pana la data de 19 octombrie la Autoritatea Nationa
Fostii proprietari vor titluri in valoare de 1,2 mld. lei
Au fost emise 4000 de cereri in 19 zile
Doar 86 dintre despagubiti vor si bani, si actiuniFostii proprietari care s-au inregistrat pana la data de 19 octombrie la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor au optat pentru despagubirea in actiuni la Fondul Proprietatea in valoare de 1,208 miliarde lei, au declarat reprezentanti din cadrul Autoritatii, citati de NewsIn. Numarul celor care prefera titlurile este mult mai mare decat al cererilor pentru bani, desi initial specialistii se asteptau la o pondere inversa.
Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a emis pana in prezent aproximativ 4.000 de titluri de despagubire.
"De aceste titluri beneficiaza intre unul si uneori chiar opt mostenitori. Acest numar va creste pe masura ce vor fi completate cele 9.000 de dosare care sunt in lucru la ora actuala la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor", au mai spus oficialii.
In momentul de fata, valoarea totala a despagubirilor, in cele aproximativ 4.000 de decizii emise, este de 2,212 miliarde lei. Aproximativ 2.800 de persoane au primit, pana in prezent, titluri de proprietate pentru actiuni la Fondul Proprietatea, au spus reprezentantii ANRP. "Pana la data de 19 octombrie 2007, am inregistrat un numar de 1.272 de cereri pentru despagubiri banesti si peste 86 de cereri cu optiuni pentru acordarea despagubirilor atat in bani, cat si in actiuni la Fondul Proprietatea", au explicat reprezentantii ANRP.Despagubirile in bani sunt doar de 123 milioaneValoarea totala a cererilor in care persoanele opteaza doar pentru despagubiri banesti este in valoare de 123,087 milioane lei. Suma despagubirilor sub forma de actiuni pentru persoanele inscrise pana in prezent este de 1,208 miliarde lei.
Sursele de finantare pentru acordarea despagubirilor in numerar se asigura din dividendele aferente actiunilor detinute de stat prin Ministerul Economiei si Finantelor, care are in vedere si o suplimentare a acestor fonduri, conform declaratiilor oficialilor ANRP.
Cea mai mare suma inregistrata este de aproximativ 1,3 miliarde lei. Beneficiarii nu si-au exprimat inca optiunea, dar plafonul maxim al despagubirilor in bani nu poate depasi 500.000 lei.
Proprietarii ale caror bunuri au fost nationalizate de regimul comunist si care detin titluri de despagubire au inceput sa depuna pe 1 octombrie, la ANRP, dosarele pentru acordarea de despagubiri in numerar si actiuni la Fondul Proprietatea.
Directia pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor a inceput pe 1 octombrie, conform O.U.G. 81/2007, inregistrarea dosarelor persoanelor care detin titluri de despagubire in vederea acordarii despagubirilor in numerar si actiuni la Fondul Proprietatea.
Despagubirile in numerar de pana la 250.000 lei se vor acorda intr-o singura transa, iar cele ce depasesc aceasta suma se vor acorda in doua transe, pe parcursul a doi ani calculati cu incepere de la data emiterii titlului de plata.
In a doua transa va fi platita suma ce depaseste 250.000 de lei, pana la concurenta sumei de cel mult 500.000 lei.
Pana in acest moment, Fondul Proprietatea are 150 milioane lei, care sunt plasati in depozite la termen la BRD SocGen, Banca Comerciala Romana (BCR) si Raiffeisen Bank.
Pana la sfarsitul lunii iunie, Fondul Proprietatea a incasat dividende de 216 milioane lei, aferente participatiilor la companiile aflate in portofoliu, cea mai mare parte, in suma de 137,44 milioane de lei, fiind pentru 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.